Förflytta dig till innehållet

Kommer SFP att förhandla med Sipilä?

 ”Kristdemokraternas ordförande Peter Östman säger sig vara beredd att förhandla om vårdreformen, förutsatt att landskapsvalet skjuts upp och att kriterierna för valfriheten ses över”, står det i HBL 25.4.2018.
Sipilä har uttalat sin vilja om att kohandla med KD och SFP, nu när stödet för vård- och landskapsreformen har minskat efter de senaste avhoppen. Är SFP också villig till att förhandla och i så fall till vilket pris?
Är SFP och KD medvetna om risken att t.o.m. en tredjedel av kommunerna kan hamna i en situation där de inte får in en enda representant i landskapsfullmäktige? Det här är en uppskattning gjord av emeritusprofessor Heikki Paloheimo från Tammerfors universitet (källa: yle.fi 9.4.2018). Enligt nuvarande modell har alla kommuner åtminstone en representant i de nuvarande landskapen som väljs av kommunerna.
Man kan fråga sig om politikerna i de av Centern och SFP ledda småkommunerna ens tänkt på demokratiunderskottet som uppstår ifall riksdagen godkänner vård- och landskapsreformen?
Vård- och landskapsreformen motiverades med att man skulle få en bestående inbesparing på 3 miljarder euro och med att tillgängligheten av vården skulle bli lika för alla. Nu har det visat sig att många av landets främsta experter som t.ex. direktören för Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt Aki Lindén har kritiserar vårdreformen och att reformen de facto kan förstöra de välfungerande vårdkedjor som redan finns inom specialsjukvården.
Jag hoppas att riksdagen röstar ner vård- och landskapsreformen och att nästa regering istället för att skapa något nytt satsar sin energi på att förbättra den nuvarande och rätt så välfungerande vården.
Kyösti Kurvinen
SDP
Pargas

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter