Förflytta dig till innehållet

Kommentarer till torsdagens ledare

Åbo Underrättelsers logo

I torsdagens ledare inleder Tom Simola med rubriken ”Regeringen tappade greppet om coronaläget” och hävdar sedan att ingen har något grepp om coronaläget.

Orsaken är kanske den att det inte existerar någon helhetsbild av coronaläget. Det som vi känner till är hur smittläget är i olika delar av landet, till och med på kommunnivå. Man får dagligen statistik över hur smittläget utvecklas också över antalet patienter som är intagna på sjukhus och hur många det är som får intensivvård. Coronaläget är alltså inte oklart.

Det som däremot är oklart är vilka åtgärder som man bör vidta. Regeringen är härvidlag hänvisad till medicinsk expertis. Problemet är att den medicinska expertisen är långt ifrån enig om vilka åtgärder som borde vidtas och om effekten av de olika åtgärderna. Därför är det väl inget att undra över om regeringen inte kan ge entydiga riktlinjer för hela landet hur man skall handla.

Så vitt jag kan förstå gjorde regeringen det enda rätta med beaktande av hur olika smittläget är i de olika delarna av landet. Man gav de lokala myndigheterna i uppdrag att fatta beslut om vilka restriktioner som kan anses befogade i deras region. Regeringen måste dessutom ta hänsyn till gällande lagstiftning och vilken effekten är på övriga samhällsfunktioner.

Tom Simola skriver också: ”För en enskild person är situationen förvirrande, vad gäller och vad man ska göra om man har symtom?” Har man symtom ska man stanna hemma och sen ska man kontakta coronamyndigheten som kan bedöma om man ska gå och testa sig. Inte speciellt förvirrande.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter