Förflytta dig till innehållet

Kommentaren: Vårt moderna risksamhälle

Andreas Häger.


Den tyska sociologen Ulrich Beck beskrev redan på 1980-talet vårt samhälle som ett risksamhälle. Den ökande tekniska komplexiteten gör att vi lever med fler och fler svåröverskådliga system, som till exempel internet, flygtrafik eller energiproduktion.
Vi har också utvecklat olika system för att hantera risker. Försäkringar finns för att minska ekonomiska konsekvenser och olika experter – till exempel inom sjukvård eller räddningsväsende – ska mota risker åt oss.
Dessutom finns det ett antal dåliga sätt, som att sticka huvudet i sanden, eller lösa problem orsakad av komplicerad teknik med ny och mer komplicerad teknik, som i sin tur skapar nya problem – efter ett tag.
Man behöver bara se en bild av människor som går med munskydd på en soptipp i Asien och letar efter återvinnbar metall för att inse att riskerna också är väldigt ojämnt fördelade.
De som tar stora risker för vår del inom ramen för jobbet – eller som frivilliga brandkårister, på fritiden – förtjänar all respekt. Små barn brukar ofta beundra brandmän, deras bilar och uniformer och i många filmer förses deras arbete med hjältegloria. Men viktigare än att romantisera brandmännen vore väl att se till att brandfilten finns tillgänglig och att brandvarnaren fungerar. För säkerhets skull.
Andreas Häger

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter