Förflytta dig till innehållet

Kommentar: Veritas behöver de stora matcherna

Veritas stadion, Olympialäktaren, här under Finland-Liechtenstein-matchen. Foto: Johan Backas


En snabb koll med Bollförbundet ger ett positivt och snudd på överraskande besked – nästan alla biljetter till måndagens landslagsmatch i Åbo har sålts. Trots att Finland i praktiken hela tiden varit avhängt från toppstriden, trots att matchen spelas sent på kvällen en oktobermåndag och trots att landslaget befinner sig i exil i Åbo och Tammerfors så länge Olympiastadion renoveras.
Visst, man kan räkna ut att en stor del av publiken kommer att heja på de gästande turkarna. De många finländarna med koppling till Turkiet får förstärkning av en stor skara tillresta supportrar. De har all orsak att vara på plats, Turkiet kan ännu knipa en plats till VM i Ryssland nästa år. Men ändå. Det är hoppingivande att det finns så många som vill följa ett finskt landslag som bara har vunnit tre matcher av nitton de två senaste åren.
För Åbo som stad är det givetvis positivt att Veritas stadion för en gångs skull fylls. Varken FC Inter eller TPS kommer nära maxkapaciteten och man får gå tillbaka till 2009 för att hitta ett slutsålt Åboderby. Men det är när publiksiffrorna kryper upp till 6000-strecket som man märker man att Veritas stadion är Finlands kanske bästa fotbollsstadion. För som landslagssupportern Erik Forss sa åt mig – det är en riktig fotbollsstadion. Man kommer mycket närmre spelarna än på Ratina i Tammerfors eller på Olympiastadion. Ju mer kompakt stadion, desto bättre stämning.
Eftersom Olympiastadion ska vara klar först hösten 2019 får vi troligtvis se EM-kvalmatcher i Åbo våren 2019. Efter det flyttar förstås landslaget hem till sin naturliga hemvist Helsingfors. För de riktigt stora matcherna räcker Veritas stadion helt enkelt inte till.
Men kunde inte de mindre betydande landslagsmatcherna också i framtiden spelas i Åbo? Genom att synas i landsändorna har Bollförbundet, i min mening, en utmärkt chans att höja intresset för ett fotbollslandslag som inte direkt kan marknadsföra sig med sina sportsliga framgångar.
Fredrik Häggman
Läs också: Veritas stadion så gott som slutsåld

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter