Förflytta dig till innehållet

Kommentar: I en civiliserad stat

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Den 2.6.2018 publicerade tidningen Maaseudun Tulevaisuus och en del andra medier en nyhet om president Sauli Niinistös ställningstagande med anledning av att utrikesminister Timo Soini deltagit i en tillställning mot aborter då han var på statsbesök i Kanada. Soinis agerande väckte kritik. Soini försvarade sitt agerande med att han deltagit i tillställningen som privatperson.
President Niinistö hade en klar åsikt i frågan.
”En minister kan inte som privatperson ge uttryck för sina åsikter som anknyter till den politiska och samhälleliga debatten då han är på besök utomlands, i synnerhet inte då de anknyter till en brännande diskussion i det land man besöker.”
Redaktör Tommi Parkkonen på Iltalehti är betydligt mera kritisk. ”Annorstädes skulle du få sparken, abortminister Soini”. Enligt Parkkonen har samlingspartiet ordförande Petteri Orpo i riksdagen konstaterat att utrikesminister Soini är utrikesminister också på sin fritid!
Parkkonens kommentar kan läsas i sin helhet på https://tinyurl.com/yavkr2qv
Nu har vi då Jaakko Korhonen, uppenbarligen på ett längre besök i Kimitoöns kommun, och ordförande för en organisation vid namn Transparency International.
Hans uttalanden har blivit föremål för debatt bland annat i ÅU den 5.7.2018 där Korhonen försvarar sitt agerande med att han agerat som privatperson.
Det håller nu liksom inte det. Korhonen är nog ordförande för Transparency International också på sin fritid. Nu är det då bara att vänta och se. Framtiden utvisar vad Transparency International är för något egentligen.
Ingmar Forne
Kimitoön

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter