Förflytta dig till innehållet

Kolumnen: Världens bästa skola

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Nu har höstterminen kört igång för tusentals finländska barn. Speciellt för förstaklassarna kan skolstarten kännas extra spännande, och inte undra på det. Skolstarten betyder ett helt nytt kapitel i livet, som kräver självständighet och mod.

För föräldrarna är skolstarten minst lika spännande. De flesta av oss minns säkert ännu sin egen första dag på skolbänken. Det var med en blandning av rädsla och förväntan man tog steget in i utbildningsvärlden. Med ordentligt stöd både hemifrån och från skolan ger vårt skolsystem ändå en utmärkt grund för livslångt lärande. I samband med skolstarten är det viktigt med såväl en trygg skolväg och läromiljö, som ett tryggt hem där föräldrarna lyssnar på och uppmuntrar sitt barn.

Skolan har förändrats mycket sedan jag själv satt på skolbänken, och då menar jag inte endast läroplaner, nya lärometoder och teknologi, utan också mobbning, som blivit värre via sociala media.

Rättvisa har alltid varit viktigt för mig. När jag som barn upplevde att någon av mina vänner hamnade i en svår situation, försvarade jag dem. Så borde vi alla agera också idag, och nolltolerans mot mobbning borde vara en självklarhet.

Det digitala kan tillföra mycket i undervisningen, men det för också med sig nya bekymmer. Utöver nätmobbningen är det också en utmaning att ta i bruk nya metoder på ett sätt som är rättvist och jämställt för alla elever. För barnets välmående är det också viktigt att mediefostran blir en väsentlig del av grundskolan. Samtidigt ska grundkunskaper som att läsa, skriva och räkna fortfarande vara grunden till lärandet, även om världen förändras.

En jämställd utbildning är till fördel för hela samhället. Det gäller också språkkunskaperna. Det är i huvudsak barn till högutbildade föräldrar som läser flera språk. Jag och SFP har redan länge talat för att tidigarelägga språkundervisningen, och jag anser att skolelever borde börja läsa språk redan från första klass. Varför inte också ta in lek och sång på olika språk redan i dagis?

Skolan har en stor betydelse i barnens fostran, men föräldrarnas roll är minst lika viktig. Här handlar det såväl om trygghet och stöd, som attityder gentemot exempelvis olika språk. Det dyker upp flera frågor för barnen när skolan börjar, och föräldrarnas stöd är livsviktigt. Ibland kan det kännas svårt att hänga med i barnets medievärld, men närvaro i barnets vardag är det centrala.

Världen utvecklas och också utbildningen bör hänga med i förändringen. Vi uppfostrar inte bara barn, utan också framtida vuxna. Oavsett om det handlar om inlärningssvårigheter, nätmobbning eller andra problem, ska barnet garanteras en trygg, rättvis och kvalitativ utbildning. Vårt mål ska alltjämt vara att Finland har världens bästa skola.

Anna-Maja Henriksson
Partiordförande
Riksdagsledamot, SFP

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter