Förflytta dig till innehållet

Kolumn: De viktiga sommarjobben


Vad är det som många ungdomar börjar fundera på varje år i december? Julklappar, nyårsplaner, tenterna efter jul? Jo kanske det, men också sommarjobb.
Det gäller att söka i god tid, speciellt på större orter. Dessutom ska man helst kunna börja jobba redan i maj innan skolåret är slut och kunna jobba in i september då det nya redan börjat, eftersom konkurrensen är stor. Ofta förväntas man skicka in ansökan senast i slutet av januari, men sen får man ändå besked först i slutet av april, precis innan man förväntas börja jobba. Ifall man inte får jobbet händer det ofta att arbetsgivaren inte alls hör av sig.
Att sommarjobba är ändå otroligt viktigt, inte bara för pengarnas skull. Oberoende var man jobbar, lär man sig nya saker som man har nytta av också i framtiden. Man utvecklar initiativförmåga och lär sig passa tider, att hantera knepiga situationer och att ta ansvar.
Kanske ett caféjobb inte verkar relevant för någon som planerar bli pilot, men så gott som all arbetserfarenhet är värdefull på ett eller annat sätt.
Att hitta ett jobb är ändå inte alltid så lätt. I större städer där det kan finnas hundratals sökande till en plats kan det kännas hopplöst att söka, speciellt om man ännu är under 18 år och knappt har någon erfarenhet. Men för varje ansökan man skriver och varje arbetsintervju man går på lär man sig något nytt för nästa gång, även om man inte får jobbet.
Om man sedan är lyckligt lottad och får ett sommarjobb känner man att man inte har rätt att klaga. Man vågar kanske inte påpeka att lönen är en vecka sen, att man jobbat åtta timmar i sträck utan paus eller att misstaget man blev utskälld för egentligen var chefens miss. Det är såklart inte rättvist, men tonåringar som precis fått sitt första sommarjobb vågar kanske inte påpeka vilka rättigheter de har, eller så vet de helt enkelt inte.
Att sommarjobba är inte alltid en dans på rosor, men man lär sig viktiga färdigheter för framtiden och själv skulle jag inte byta ut en enda av mina erfarenheter. Men så har jag också haft turen att jobba på flera härliga arbetsplatser.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter