Förflytta dig till innehållet

Koloniträdgård till Korois i Åbo utreds vidare

Hit kan det komma en koloniträdgård. Området fortsätter utredas av Åbo stad. Karta: Åbo stad

Åbo stad fortsätter förbereda en möjlig koloniträdgård till området vid Åskiftesgränden, som ligger mellan Lillån och järnvägen i Korois och Raunistula.

Staden har beställt en arkeologisk utredning av företaget Muuritutkimus. Den utförs i september och oktober. Med den vill man utreda hur mycket rester från stenåldern som finns kvar på området samt om ytterligare arkeologiska utredningar på området behövs. I detta skede görs inte en arkeologisk utgrävning.

Man har tidigare hittat rester från stenåldern på den norra delen av området – bland annat bitar av lerkärl, rester av vävstolar samt kisel.

Området är 10,5 hektar stort men allt blir inte trädgård eftersom det även innefattar en del av Lillån. Staden har utrett möjligheten att placera ut 68 kolonistugor och några små täppor att hyra.

I Åbo finns flera koloniträdgårdar. Den mest centrala är koloniträdgården vid Kuppis Citymarket intill Nylandsvägen.

Staden har utrett om den platsen kunde användas till annat i flera års tid, samt vart koloniträdgården i så fall kunde flytta. Hyresavtalen för de cirka 60 kolonistugorna går ut år 2020.

En koloniträdgård i Korois kan alltså ersätta Kuppis koloniträdgård. Men inga sådana beslut är ännu fattade, konstaterar planläggningsarkitekt Satu Tiainen vid Åbo stad.

En trädgård i Korois kan också byggas även om verksamheten vid Kuppis trädgård fortsätter.

Staden tillsatte för ett par år sedan en arbetsgrupp som utredde möjliga platser att bygga en ny koloniträdgård på. Korois bedömdes vara det bästa alternativet.

Följande för- och nackdelar har listats för området: Befintliga gång- och cykelvägar, kollektivtrafiken, möjligheter till vatten- och avloppsnät, odlingsbar mark och möjligheten att ta bevattning från Patis å (Vähäjoki).

Som nackdel ses närheten till järnvägen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter