Förflytta dig till innehållet

Kollektivtrafiknämnden i Åbo ställer sig bakom återinförandet av spårvägar

Spårvagn eller superbuss? En av de största politiska frågorna under våren kommer att vara vilken väg Åbo väljer för kollektivtrafiken. Denna spårvagn var utställd i Logomo i några dagar.


Kollektivtrafiknämnden i Åboregionen lyckades – i motsats till stadsmiljönämnden (ÅU i går) – ena sig bakom den kollektivtrafikutredning som framställer spårvägar som ett bättre alternativ än eldrivna ledbussar.
Kollektivtrafiknämnden bifogade trots allt en rad brasklappar till utredningen. Nämnden vill att om staden går in för att återinföra spårvägar så måste en rad andra kriterier uppfyllas.
Spårvägar får inte ta resurser från andra kollektivtrafiklösningar i regionen, skriver nämnden. Busstrafiken måste utvecklas.
Kollektivtrafiklösningarna måste uttryckligen tjäna folk på väg till och från arbetsplatser. Nämnden vill också att stadsplaneringen tidigt informerar om planändringar som inverkar på kollektivtrafiken.
Stadens ansträngda ekonomi gör det nödvändigt att beslutsfattarna fattar ett principbeslut om kollektivtrafiklösningen, så att dess budget kan säkras, menar nämnden.
Samtidigt får kollektivtrafiklösningen inte ytterligare försvaga Åbos ekonomi. Nämnden vill att beslutsfattarna överväger den så kallade alliansmodellen, vilket innebär att de involverade aktörerna – beställaren, planeraren, leverantören och så vidare – ingår ett avtal för att fördela kostnader, intäkter och risker.
LÄS OCKSÅ: Superbuss eller spårväg? Stadsmiljönämnden har ingen åsikt

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *