Förflytta dig till innehållet

Knivmannen i Åbo åtalas för mord i terroristiskt syfte

Mannen som utförde knivdåden i Åbo i somras kommer att åtalas för två mord i terroristiskt syfte och åtta försök till mord i terroristiskt syfte.

Det meddelar Riksåklagarämbetet i ett pressmeddelande. Åtal kommer att väckas i Egentliga Finlands tingsrätt.
Handlingarna blir offentliga efter att ärendet behandlats under en första omgång.
Enligt Helsingin Sanomat ska en första behandling äga rum 20 mars.
Den åtalade misstänks för att ha handlat i terroristiskt syfte för att sprida skräck.
Den åtalade har under förhören erkänt dåden, men säger att han inte hart några klara minnesbilder från förloppet.
Den åtalade ska enligt Riksåklagarämbetet inte klart ha uttryckt om han utfört dåden i terroristiskt syfte.
Eftersom det handlar om brott som begåtts i terroristiskt syfte har beslutet om att väcka åtal gjorts av biträdande riksåklagaren, med avvikelse från sedvanliga brott.
Biträdande riksåklagaren har förordnat häradsåklagare Hannu Koistinen från åklagarämbetet i Uleåborg och konsultativ tjänsteman Sampsa Hakala från Riksåklagarämbetet att driva de väckta åtalen.
Det var den 18 augusti i fjol som den marockanske mannen, Abderrahman Bouanane, hoppade på bussen i S:t Karins in till Åbo centrum.
Han planerade först att attackera en beväring på Åbo busstation, men blev distraherad och sökte sig till Salutorget där han i stället drog fram sina två köksknivar från Ikea, och påbörjade knivhuggningen som skulle sluta i två personers död och ytterligare åtta skadade.
Den misstänkte är född 1994 och har i polisförhören medgett att han gjort sig skyldig till knivhuggningarna, och berättat att han fördjupat sig i terrororganisationen IS videofilmer och informationsmaterial på webben före knivhuggningarna.
Dåden utfördes under några minuter under en språngmarsch på 465 meter som startade från Salutorget och fortsatte via Köpmansgatan och Mariegatan till Brahegatan där mannen slutligen greps av polisen.
Den misstänkte har sinnesundersökts i samband med förundersökningen för att säkerställa huruvida han kan räknas som tillräknelig.
Resultaten från sinnesundersökningen offentliggörs i samband med åtalsprövningen och rättegången i tingsrätten i Egentliga Finland.
Den misstänkte kom till Finland med falska personuppgifter våren 2016 efter att ha vistats i bland annat Tyskland och Schweiz.
Han sökte asyl men han fick avslag på sin ansökan i slutet av 2016. Enligt polisen var det inte asylprocessen som var motivet till knivdåden.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter