Förflytta dig till innehållet

Knivattacken i Åbo: Misstankarna om terrorbrott har stärkts

Abderrahman Bouanane deltog i häktningsförhandlingarna den 22 augusti per videolänk från sjukbädden på ÅUCS. Vid hans sida advokaten Kaarle Gummerus.Foto: ÅU-foto


Polisens förhör med Abderrahman Bouanane som misstänks för knivattacken i Åbo den 18 augusti är avslutade för den här gången. Polisen har fått den information man behöver, men om det kommer fram nya uppgifter under förundersökningen kan förhören återupptas, säger förundersökningsledaren, kriminalkommissarie Olli Töyräs vid Centralkriminalpolisen.
Sammanlagt har polisen träffat Bouanane 6–7 gånger. Förhören har resulterat i tiotals sidor material. Polisen har också översatt det manifest som Bouanane skrev och publicerade på sociala medier strax innan attacken.
Exakt vad som har kommit fram i förhören, eller vad manifestet innehåller för budskap avslöjar Töyräs inte, men han säger att hans uppfattning om att attacken gjordes i terroristiskt syfte har stärkts under de tre månader som utredningen har pågått.
Bouanane misstänks för två mord och åtta mordförsök begångna i terroristiskt syfte.
– Han har berättat om sina motiv och vad som har påverkat honom. Han hade ingen relation till offren och det var inte frågan om till exempel ett svartsjukedåd. Därför anser jag att brottsrubriceringen är helt korrekt.
– Men det är domstolens sak att ta ställning till skuldfrågan och här är säkert åklagaren och försvaret av olika åsikt.

Förundersökningsledare Olli Töyräs vid Centralkriminalpolisen. ÅU-foto


Även om förhören med Bouanane är avslutade fortsätter utredningen med det som Töyräs kallar för rutinartat polisarbete. Bland annat ska man ännu förhöra ett vittne som befinner sig utomlands och polisen samarbetar också med amerikanska myndigheter.
– Vi vill främst komma åt trafiken på sociala medier. Google och Facebook har sina huvudkontor i USA och därför har vi kontakt med de lokala myndigheterna där.
Polisen vill också komma i kontakt med en enligt medieuppgifter finländsk medborgare med uzbekiskt ursprung som misstänks för inblandning i knivattacken. Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter mannen, men Töyräs har inte fått någon information om var han befinner sig.
Egentliga Finlands tingsrätt beslöt i oktober på begäran av Bouanane själv att han ska sinnesundersökas. Sinnesundersökningen inleds i november och utförs av Institutet för hälsa och välfärd, THL. Den beräknas ta 1–2 månader. Töyräs tror att ärendet kan gå till åtalsprövning i januari.
Åtal måste väckas senast den 28 februari.
Straffet för mord i terroristiskt syfte är livstids fängelse.
HÄR SAMLAR VI ALLT OM KNIVATTACKEN I ÅBO

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter