Förflytta dig till innehållet

Knattebos fuktproblem ska utredas mer

Anja Kuusisto

Knattebo. Daghemmet ligger i Bläsnäs i Pargas och är granne med hälsocentralen och Malmkulla bäddavdelning. Foto; Anja Kuusisto


Alla föräldrars oro lyckades Pargas stad inte stilla, då de på onsdagskvällen fick ta del av senaste nytt angående problem med inomhusluften i Knattebo daghem.
Det konstaterar daghemmets personal, som också i går, på torsdag, diskuterade frågan med föräldrar och varandra.
– En del föräldrar upplever att man kanske borde flytta daghemmets verksamhet någon annanstans medan utredningar görs, eller tills man vet hur det är med inomhusluften, säger barnträdgårdslärare Tove Lindgren. Andra har lättare acceptera att vi jobbar så här nu, vi är så mycket ute som bara möjligt.
Dagisgruppen hon jobbar med, 2-5-åriga barn, är ute nästan all tid de inte äter eller sover. Men med så små barn som 2-åringar måste man också förkorta utomhusvistelsen ibland, säger hon.
– Det alla förstår är att vissa prov i husets konstruktioner kan tas först när det är kallt, så vi får vänta på kölden, säger Lindgren.
Stadens fastighetschef Seppo Pihl tycker att onsdagens information förlöpte bra, och han bedyrar att staden vill lyssna på familjerna och personalen.
– Då det kom signaler om problem på våren granskades huset, och under sommaren åtgärdades källarvåningen där prover hade visat på lite fuktproblem.
Han poängterar också att då problem med inomhusluften är så allmänna i dagens samhälle har staden lärt sig att gå grundligt och metodiskt tillväga.
Han kräver till exempel att det företag som tar prover på en fastighet också ska föreslå åtgärder och sedan ska samma person från företaget följa med processen tills åtgärderna har verkställts.
Daghemmet var stängt under sommaruppehållet, då källarrenoveringen gjordes, men öppnade efter det igen i normal ordning.
– Vi trodde först på hösten att allt skulle vara bra, men sen återkom problem med nästäppa, torr slemhosta med mera, säger Lindgren.
– Barn är ofta förkylda och snuviga och det är svårt att veta vad det beror på, men vi i personalen som har jobbat här i många år har inte haft de här problemen innan ventilationen i huset installerades ifjol. Det var efter det allt började.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter