Förflytta dig till innehållet

Klimatfrågan kräver samarbete

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Valet till EU-parlamentet den 26 maj är synnerligen viktigt.
Det parlament som nu väljs ställs inför många akuta problem vars lösning kräver såväl gedigen kunskap som samarbetsförmåga.
Till de viktigaste frågorna att ta itu med hör miljö- och klimatfrågorna som blir helt avgörande också för utvecklingen på många andra områden. EU måste ta ledningen när det gäller att förverkliga klimatmålen. Det är helt enkelt omöjligt att ignorera de tecken som finns på att vi människor skapat en situation där vår planet befinner sig i en mycket oroväckande utveckling och att alla tänkbara insatser måste till för att finna hållbara lösningar.
Det är oundvikligt att det måste till en betydande omställning för att vi ska nå klimatmålen. Men samtidigt är det viktigt att arbeta för att detta kan ske på ett rättvist sätt, med skydd för tryggheten på arbetsplatserna och utan att de redan fattiga ska betala notan. Faktum är att de med små inkomster belastar klimatet minst och detta måste vi ta hänsyn till.
Mitt arbete som närings-, miljö- och energiminister i den åländska landskapsregeringen har gett mig goda insikter i de krav och utmaningar som klimat- och miljöarbetet innebär för näringslivet, för vårt sätt att producera energi och för vårt sätt att leva och verka, med gemensamt ansvar både lokalt och globalt.
De insikterna ger en god grund också för arbetet som EU-parlamentariker.
Camilla Gunell
Mariehamn
Kandidat för SDP i EU-valet

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter