Förflytta dig till innehållet

Klimatförändringen och entreprenörskap

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Klimatförändringen ändrar världen när den ändrar klimatet. Många av dessa effekter är hot som man måste förbereda sig för eller sakta ner.
Klimatförändringen för också med sig möjligheter för företag: lösningsåtgärder och innovationer som förebygger klimatförändringens påverkan. Applikationer som varnar oss om utmaningar i framtiden och som ger oss tid för preparering eller anpassning är också möjligheter.
Klimatförändringens effekter är oundvikliga. Förutom att vi gör allt vi kan för att sakta ner klimatförändringen måste vi förbereda oss för blivande förändringar.
Vi har redan sett intryck av temperaturens stigande. Både missväxt och skogsbränder är följder till ett allt varmare klimat. För att undvika missväxt måste vi skapa mer effektivt jordbruk, utveckla eller hitta arter som anpassar sig bättre i den nya miljön eller hitta nya sätt att fortsätta odla nuvarande växter i nya förhållanden. Vi måste hitta på bättre sätt att motverka skadedjur, samtidigt som vi behöver se till att vi inte förstör viktiga pollinerare. Vi måste utveckla vårt sätt att förutse och släcka skogsbränder.
Klimatförändringen trappar upp folkvandringar som kräver att vi agerar bättre och mer effektivt för att nya medborgare bättre skall hitta sin plats i arbetslivet och i vårt land. Det behövs mer effektiv utbildning och mer produktiva arbetsmarknader.
Vi måste producera energi på andra sätt än med fossila bränslen och utan någon som helst förbränning. Under de senaste åren har det fötts enormt mycket företagande runt jord- och solvärme. Takten ska inte avta.
Resurser måste användas på ett mer effektivt sätt. Mat måste produceras mer effektivt och råvarorna måste återanvändas och sparas.
Det har fötts väldigt mycket ny entreprenörskap runt optimering och cirkulär ekonomi.
År 2015 begränsades svavelkoncentrationen i bränslet som fartyg, som seglar på Östersjön, använder. Först uppstod det kalabalik och det troddes att kostnaderna inom export skulle spåra ut. Sedan utvecklades bättre svavelskrubber och ibruktagandet av gasdrivna fartyg skyndades. Under de senaste åren har det installerats bränslesparande rotorsegel i kryssare. Mycket måste ännu göras för att förminska fartygens avfall.
I alla dessa branscher och i många andra finns det ännu plats för ny entreprenörskap. Redan nu är Finland bland de länder som erbjuder och utvecklar de bästa hållbara lösningarna. Den höga utbildningsnivån i vårt land och färdigheten att utveckla innovationer är en dygd i den ständigt föränderliga världen.
Idén bakom entreprenörskap är att se ett behov i världen och fylla det. Nuförtiden föds dessa behov fort – det ena mer aktuellt än det andra.
Ändringar i lagstiftningen gör förändringen snabbare och med hjälp av lagstiftning samt internationella kontrakt skapas det förutsättningar för hållbara företag. Däremot tas förutsättningar bort från företag vars påverkan är ohållbar i sin totalitet.
Konsta Weber
Skribenten är ledamot för De Gröna i Åbo, stadsfullmäktige, kandidat i riksdagsvalet och företagare

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter