Förflytta dig till innehållet

Klimataktivister påminner oss om den obekväma realiteten

Klimataktivister påminner oss om den obekväma realiteten Aktivisterna samlas och sätter sig ner på gatan. Bilar står stilla och debatten går het i nyhetstidningar och på sociala medier.

Klimatrörelsen Elokapina demonstrerade för klimatet genom att blockera vägtrafiken framför riksdagshuset på Mannerheimvägen i Helsingfors under juni månad. Elokapina kräver att regeringen agerar snabbt och utlyser ett klimatnödläge.

Klimatförändringen för med sig förödande konsekvenser. Enligt Petteri Taalas, generalsekreterare för Meteorologiska världsorganisationen WMO, är det motiverat att utlysa ett klimatnödläge eftersom den globala klimatkrisen redan är ett faktum.

Värmerelaterade dödsfall och extrema väderförhållanden, biodiversitetsförlust, ökade havsnivåer, sämre skörd och ökad hungersnöd är bara några exempel på konsekvenser av klimatkrisen.

Det här kan vi inte fly undan – klimatförändringen syns redan i Finland.

För att trygga livet på jorden för människan och andra arter, behövs gemensamma åtgärder på alla samhällsnivåer. Vi människor är olika och använder oss av varierande metoder: vi röstar i val, skriver insändare, är politiskt aktiva, deltar i föreningsverksamhet, bojkottar olika produkter, skriver på upprop, deltar i demonstrationer, utför civil olydnad med mera.

Vi för alltså fram våra åsikter om hur klimatkrisen ska hanteras på olika sätt. Att fokusera på vilka metoder som är bättre, sämre eller förkastliga är inte produktivt för klimatarbetet.

Och ändå funderar jag varför Elokapina väcker så delade åsikter hos människor. Då tänker jag: Varför aktivism?

Elokapina påminner oss om den obekväma realiteten som vi står inför om vi inte agerar i tid. Aktivisterna använder sig av argument som stöds av forskning. Forskning som gång på gång varnar oss om klimatkrisens konsekvenser.

Och här undrar människor varför Elokapina blockerar trafiken. De har själva bett om ursäkt för hur privatpersoner påverkas av demonstrationerna.

Elokapina vill åstadkomma en strukturell förändring i samhället, inte skuldbelägga individer. De anser att de metoder som används är berättigade, speciellt i proportion till klimatkrisens konsekvenser.

Civil olydnad går ut på att protestera icke-våldsamt och bryta mot lagen eller myndighetsbeslut och samtidigt vara beredd på att ta konsekvenserna av de handlingar som utförs. Detta är en metod för samhällsförändring, i flera fall en effektiv sådan.

Det här är ingenting människor måste gilla. Det är ändå betydande att förstå varför. Det är viktigt att uppmärksamma vad samhällspåverkare säger, inte bara hur de säger det. Vad vill samhället uppnå?

Där har vi vårt fokus. Förändring kan inte göras på egen hand. Globala problem kräver globala lösningar. Nu är det inte dags att vänta på att andra länder agerar före vi agerar.

Alla är ansvariga inför den här krisen, även vi i Finland. I det nuvarande regeringsprogrammet fastställs att Finland ska vara klimatneutralt före 2035. Regeringen har beslutit att utsläppsminskningarna ska genomföras på ett socialt och regionalt rättvist sätt. Till åtgärderna hör bland annat en utsläppsfri el-och värmeproduktion, främjande av cirkulär ekonomi, en klimatvänlig livsmedelspolitik och åtgärder för den biologiska mångfalden.

Elokapina anser att Finland borde nå klimatneutralitet 2025.

Vi lever i en oviss tid. När vi egentligen når klimatneutralitet är osäkert. Samarbete behövs för att nå en hållbar framtid – tillsammans, med alla de metoder.

Dela artikeln

En kommentar: “Klimataktivister påminner oss om den obekväma realiteten

  1. Sture Laurén skrev

    Förödande klimatkonsekvenser skriver ÅU. Dylika artiklar brukar var förknippade med kraftiga överdrifter, så också denna. Värmerelaterade dödsfall ligger på normalnivå, väderförhållandena är inte mer extrema än normalt. Högre medeltemperatur på jorden (0,8˚C/100 år) samt högre CO2-halt (0,03-0,04%) i atmosfären har under senaste femtio åren gett märkbara skördeökningar och därmed också betydligt minskat på hungersnöden. Havsnivån har sedan 1880 stigit ca 20 cm, stigningen är i stort sett linjär. Att ÅU via denna kolumn stöder en kriminell rörelse som elokapina är verkligen anmärkningsvärt. Hoppas att stolpskott som detta var ett olycksfall i arbetet.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter