Förflytta dig till innehållet

Klientavgifter får inte vara ett hinder för god behandling


Välfungerande offentlig social- och hälsovård är kärnan i det finska välfärdssamhället. I riksdagen lever vi spännande tider, för vi får snart veta om Sipiläs regering kan driva igenom sin marknadsinriktade reform som inte enbart riskerar att öka kostnaderna, utan även öka ojämlikhet inom vården ytterligare.
Social- och hälsovården bör i synnerhet stöda de människor som har många sjukdomar eller som behöver flera socialtjänster och som har det sämre. Detta förutsätter goda och heltäckande vård- och tjänstekedjor, en lyckad samordning av tjänster och ett smidigt samarbete mellan olika aktörer inom social- och hälsovården samt en välfungerande verksamhet på grundnivå för att de som behöver stöd oh hjälp inte blir lämnade utan hjälp eller faller mellan stolarna. Det finns anledning att tro att den nuvarande regeringens social- och hälsovårdsmodell inte kan uppfylla dessa mål.
Var och en ska ha lika tillgång till tjänster, när hen behöver dem. Också icke-brådskande vård måste man få snabbare än för tillfället. SDP strävar efter att införa en vårdgaranti i hälsotjänster som skulle garantera att alla har tillgång till icke-brådskande vård inom en vecka. Detta kräver mer resurser och därför har vi föreslagit att man ska anställa 1 000 fler läkare eller sköterskor i primärvården.
Avgifterna för hälsovård hindrar tillgång till behandling i tid och leder ofta till att människor med låga inkomster hamnar i skuld. Om man inte kommer till läkare i tid på grund av höga klientavgifter och söker vård först när det är absolut nödvändigt, leder det både till mänskligt lidande och ökade kostnader inom specialsjukvården. SDP:s mål är att göra läkar- och sjukskötarbesök avgiftsfritt.
Många äldre människor och deras närstående är särskilt oroliga över ojämlikheten och försämringen i antalet och kvaliteten inom äldreservicen. Äldreomsorgslagen följs inte alltid, det finns inte tillräckligt med personal och det finns brister i övervakningen. För att förbättra detta, vill vi socialdemokrater inrätta en tjänst om äldreombudsman.
Främjandet av hälsa och välbefinnande samt delaktighet är den grund på vilken ett bra åldrande baseras. Man måste garantera var och en lämpliga behandlingar, vård och rehabilitering i tid, när det behövs. De som behöver det, måste ha rätt till ett tryggt liv på samfundshem. Klientavgifterna bör vara rimliga och betalningstak måste kombineras. Varje människa måste ha rätt till inkomst som möjliggör ett skäligt uppehälle, och det växande behovet av tjänster får inte orsaka ekonomiska svårigheter.
Lokala riksdagsledamöter och politiker som regelbundet skriver kolumner i ÅU är Saara-Sofia Sirén, Saml., Stefan Wallin, SFP, Eeva-Johanna Eloranta, SDP, Li Andersson, VF, och Saara Ilvessalo, De gröna.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter