Klara förluster för BK och ÅIFK — Cocks tog femte raka segern över mästarna, Åbokamraterna chanslösa i jumbofinalen

Arkiv/Mats Lundberg

Varken mästarna BK-46 i den övre slutserien eller Åbo IFK på den nedre halvan, hade på allvar något att sätta emot i sina hemmamatcher på lördagen i FM-ligan.

Inför över 500 åskådare i Karis åkte BK på sin tredje raka förlust, finalnederlaget i finska cupen medräknat, då Cocks för femte gången den här säsongen blev en övermäktig motståndare. Gästerna från Riihimäki vann till slut med nio bollar, 27–36, efter att ha kopplat grepp om matchen i slutskedet av första halvlek.

BK hade redan rest sig från ett femmålsunderläge och kommit i kapp till 13 lika då Cocks gjorde ett nytt ryck under de fem sista minuterna kvar till paus.

14–18 i halvtid var en ledning som säsongens stora inhemska suverän slog vakt om och även drygade ut efter sidbytet. Till sist var tuppgänget med sin främlingslegion i spetsen ohotat. Poängen innebär att laget i praktiken redan säkrat första platsen i serien.

– Vi kunde ha lett matchen i första halvlek men missade för många frilägen. Cocks breda material blev igen avgörande, sade BK-tränaren Andreas Rönnberg i en kort kommentar efter slutsignalen.

Hemma i Samppalinna föll ÅIFK tungt efter en miserabel start mot nästjumbon Sjundeå IF. Åbokamraterna klarade inte alls av att upprepa det fina spel laget bjöd på i motsvarande möte i december då säsongens hittills enda serieseger kom. Nu var SIF klart bättre och segrade utan att förta sig med 22–29 (7–16).

IFK-tränaren Aku Kuusisto var synnerligen självkritisk efter förlusten som i förlängningen innebär att det blir mycket svårt att nå slutspel. Det räcker inte ens att vinna de två avslutande matcherna, Sjundeå får dessutom inte ta poäng mot Dicken kommande lördag.

– Då laget inleder så svagt som vi gjorde i dag är det alltid tränarens fel. Jag tar fullt ansvar för misslyckandet. Alla kunde med egna ögon se vartåt de barkade.

– Enda ljusglimten var att vi höll modet uppe ända till slutet och att våra ungdomar fortsätter att ta för sig. Hoppet är det sista som överger en och nu försöker vi samla kraft inför de två sista matcherna, säger Kuusisto.

Målbäst i ett överlag blekt hemmalag var 2005 födde William Malkamäki med fem fullträffar. Ett år ädre lagkamraten Nils Viljanen nästade tre gånger.

BK-46–Cocks 27–36 (14–18)

ÅIFK–SIF 22–29 (7–16)