Förflytta dig till innehållet

Kläddesignern Bahaulddin Rawi kom till Finland 2015 – firar nu fyra år i landet med feministisk modeshow

Bahaulddin Rawi iklädd vit skjorta, står vid fönstret i motljus och syr på en kreation som är upphängd på en skräddardocka.

Bahaulddin Rawi är väldigt hemlighetsfull gällande sina kreationer. – Alla får se på lördag, säger han. Foto: Aimal Hakimi


Han är mångsysslare och kallar sig feminist. Bahaulddin Rawi kom till Finland som asylsökande för fyra år sedan och har redan hunnit fungera som föreläsare i social integration och multikulturalism, jobbat som översättare och tolk med socialarbetare, hållit poesikvällar, jobbat som journalist, bloggat för ÅU, fått permanent uppehållstillstånd och jobbat som kock på pop up-restaurangen Jalla jalla. Bland annat.
Den som har läst ÅU de senaste åren har också hunnit följa med en del av hans resa och ingen kan anklaga honom för att ha legat på latsidan sedan han kom till Finland.
På lördag uppfyller han ännu en av sina drömmar när hans eget klädmärke Bahaulddin gör premiär under modevisningen Love liberates på besöks- och innovationscentret Joki på Lemminkäinengatan i Åbo.
– Jag har alltid varit intresserad av kläder. I Irak hör det till kulturen att männen bryr sig om sitt utseende och vet vilka färger som funkar med vilka eller vilka skor som passar till vilken outfit, säger Rawi.

Bar på drömmen sedan länge

Han märkte att han hade talang för stajling och design när han jobbade vid irakisk teve. Där fick han möjlighet att stajla de som skulle vara med i programmen och gillade det han gjorde. Det hela slutade med att han sydde kläder åt sina vänner. Men där tog det roliga slut.
– Den irakiska kulturen är också en väldigt patriarkisk kultur. Mannen ska inte göra karriär inom kläddesign, han ska jobba för sin familj och för den status som kommer med jobbet. Men även om jag inte kunde fortsätta med det jag ville, så bar jag hela tiden drömmen med mig.
Och drömmen blir alltså verklighet nu på lördag. Då stiger Rawis modeller upp på scenen iklädda kläder som han designat och som han sytt själv. För hand.
– Jag tycker inte om symaskin, känslan blir bättre om man syr för hand, säger han, men poängterar att han inte är en skräddare.

Bahaulddin Rawi sitter på ruinerna inne i Aboa Vetus café och ler mot kameran. Han är iklädd blå skjorta och mörka, rutiga byxor.

Bahaulddin Rawi är stolt över det som han åstadkommit sedan han kom till Finland. – Jag vill inte vara negativt stolt -alltså stöddig, Utan positivt stolt och väldigt glad, säger han.

Viktigt att ha ett budskap

Rawi vill inte bara skapa. Han vill skapa med eftertanke, något som han kommer tillbaka till gång efter annan. Det måste finnas ett budskap. För hans egen del är budskapet feminism.
– Feminismen behöver inte synas i klänningen, men jag vill ha en tydlig tanke bakom. Och min tanke är att kvinnan ska ha rätt att vara sig själv, vara bekväm i sig själv. Därför vill jag skapa kläder som stöder kvinnan i det här, säger han.
Rawis egna erfarenheter ligger också i grunden för hans budskap.
– När jag flydde från Irak och vi under flykten kom till Serbien möttes vi av många vänliga människor och där jag fick en varm tröja för att hålla mig varm. Den hade jag med mig under resten av min resa och har den fortfarande hemma hos mig som ett minne. Nu har den inspirerat en klänning.
Han har också använt sig av detaljer och färger som är traditionella i Mellanöstern.
– Folk i Finland är lite rädda för färger ibland, säger han och ler.

Lyfter fram kvinnors olikhet

Som modeller kommer han att använda kvinnor med olika ursprung och utseende. Han vill hylla både kvinnan och olikheten under modeshowen.
– Alla som går på catwalken är finländare, men de har sitt ursprung i olika delar av världen. Jag har inte valt traditionella modeller, utan kvinnor med olika utseende och kroppsbyggnad. Mina kläder är till för alla, säger Rawi.
Och det är där någonstans som kontentan i hans kläddesign ligger.
– Har du bra självförtroende och är säker i dig själv är jag glad för din skull, men mina kläder är också till för att stöda de som har dåligt självförtroende att tro på sig själva.

Bra med många drömmar

När Rawi har uppfyllt drömmen om en modeshow, så finns det flera andra på lager.
– Det är bra att ha många drömmar, för då har man alltid något att fortsätta mot när man uppfyllt en.
Lördagens modeshow bjuder också på mat och musik från Mellanöstern. Evenemanget är gratis.
 
LÄS MER OM BAHAULDDIN RAWI:
Irakier: Information om jämställdhet är bra, kommunikation är bättre

Hur börjar man ett nytt liv?

Han gick ner 20 kg på 23 dagar

Kampen mot svartjobben börjar med ett budskap om hopp

Irakier som beviljats asyl vill att finländare möter dem halvvägs

Jurist i Åbo: Förhastade asylbeslut är lätta att känna igen

”Ingen hyr lägenhet till oss”

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter