Förflytta dig till innehållet

Kirjais bybutik slår upp dörrarna med nytt ägarpar på lördag

Ägarparet. Sannikka och Mats Björklund ska driva företaget Kirjais bybutik et Marina, alltså butiken och gästhamnen. I den uppfräschade butiken har de bland annat tagit ner en vägg, som tidigare fanns bakom dem, för att få in mera dagsljus. Fågeln till vänster står i en frukthylla som Sannikka snickrat ihop. Även fågeln kommer att finnas till salu, samt en del andra enskilda hantverksprodukter som Sannikka köpt in – möjligheterna är oändliga då man driver eget företag, säger hon. Foto: Annina Suominen


Så mycket lokala produkter som möjligt och några olika sorters hantverksöl.
Bland annat det satsar Sannikka Björklund och hennes man Mats Björklund på då de öppnar bybutiken i Kirjais, Nagu.
Namnet ”Kirjais byhandel” är officiellt begravet, parets företag som också inkluderar gästhamnen heter ”Kirjais bybutik et Marina”.
– Jag har försökt ändra namnet på Facebooksidan, som har över 700 gillare, men det lyckas inte, skrattar Sannikka Björklund.
Sidan är butikens kanal då det gäller marknadsföring, därav namndilemmat. Men läget är förstås detsamma – mitt i byn.
(artikeln fortsätter efter bilden)

Kirjais bybutik.


Ägarna har arbetat med att ställa i ordning butiken sedan nyår. De har rivit ner en vägg och vänt varuhyllorna 180 grader för att få in mera dagsljus. Kassan har placerats vid dörren i stället för i mitten, så att personalen inte ska sitta med ryggen mot kunderna.
Paret har också installerat ventilation, dels för trivselns skull men även för att i längden minska på energin som går åt att hålla kyldiskarna kalla.
Bland de lokala produkterna finns kött från ett företag som säljer kött i saluhallen i Åbo.
Några sorters hantverksöl blir det också, samt lonkero. Sannikka har en hel del kunskap om hur mat och dryck passar ihop och vill gärna kunna bjuda på någon speciell lokal eller bara finsk öl om det kommer utländska, nyfikna gäster till hamnen under sommaren.
Förutom ovan nämnda varor säljs förstås ”vanliga” saker som hittas i en butik; frukt, bröd, torrvaror och andra förnödenheter.
Paret har beslutat sig för att inte sälja plastpåsar i butiken, utan endast en stadig tygkasse samt papperspåsar för frukt.
– Vi säljer slut på de plastpåsar som finns färdigt här. Sedan ska den plast som hittas i havet inte komma från oss, säger Sannikka Björklund.
Gästhamnen ska få nya bryggor och nytt servicehus tack vare bidrag från EU-projektet Smart Marina. Men det sker först nästa sommar.
Se flera bilder här nedanför:

Gästhamnen ska få nya bryggor, men inte ännu i sommar.


Här ska köttet ligga.


Kassan bytte plats. Tidigare satt man med ryggen mot butiken, nu har man uppsikt över hela.


Hjälpte till. Niklas Westerby, som har sommarstuga på Sommarön i Nagu, radade hyllan full med godis då han var en dag på prao i den nya butiken.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter