Förflytta dig till innehållet

Kineser gillar att segla med Eugenia

Eugenia seglar nu sin sjuttonde sommar.

Kimitoöns segeljakt Eugenia har hittills haft en lyckad säsong, och mest resor mellan Kasnäs och Örö.
– Dit har vi bland annat seglat 70 kinesiska turister, och följande dag tog vi ut dem i tre grupper för seglatser kring Örö. En annan grupp kineser seglade vi till Jurmo, säger Tor ”Putte” Sjölund.
Han är pensionerad linjelots och erfaren skeppare och sköter många av funktionerna inom Eugenias ägarförening, Pro Kimitoö-skutan.
– Vi har haft Eugenia 17 år på vattnet nu och det börjar märkas. Det blir dags för lite större reparationer, men en del av arbetet har vi redan påbörjat, säger föreningens ordförande Henry Engblom.
Gärna flera och unga talkojobbare skulle han önska sig, men säsongen hittills har ändå lyckats. Ari Aitomäki skötte 19 seglatser som anställd skeppare.
Till det nya under säsongen hörde fyra ”strandrövarseglatser” från Dalsbruk, i samband med en teaterpjäs där.
Flera skolor har bokat seglatser med Eugenia, och vid Tall Ships Race var Eugenia flitigt i farten i Åbo. Då åkte 170 passagerare en  sväng med Eugenia vid publikseglatser under fyra dagar.
En stor tysk grupp har bokat Eugenia i september då September Open pågår i Dalsbruk, därför kommer hon inte att synas där.
Och var befann sig Eugenia då lördagskvällens oväder bröt ut?
– Vid kaj i Kalkholmen, så det var ingen fara, säger Sjölund.

Örö finns i Hitis skärgård, i Kimitoöns kommun. Det är en ö som i 100 år var i militärt bruk och stängd för allmänheten, men nu är den cirka 200 hektar stora ön öppen för allmänheten, och berömd för sin fina natur och sina intressanta byggnader.

September Open är Kimitoöns kommuns satsning för att förlänga sommarsäsongen; i år blir evenemanget tvådagars, den 9-10 september med bland annat medeltida marknad i Dalsbruk.

Eugenia vid Tall Ships Race i Åbo. Foto: Åsa Hägg

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter