Förflytta dig till innehållet

Kimitoörestauranger får lokala produkter ända fram till dörren – start för ny transportsatsning

Arkiv/Stella Törnroth
Korg med olika produkter och grönsaker
Den här sommaren ordnas transport av varor från Kimitoöns producenter till restaurangerna.

Restaurangerna på Kimitoön kan den här sommaren se fram emot en smidigare lösning för att använda lokala produkter.

Inom projektet Skärimat har man jobbat fram en lokal logistiklösning, där en transportfirma tjugo gånger under sommaren kuskar produkter från de lokala producenterna direkt till restaurangerna enligt deras beställning.

Logistikösningen testas denna sommar och för transporten ansvarar Transport Hans Korsström.

– Målet med Skärimat-projektet är mer närmat och mer lokalt producerade livsmedel i folks magar, säger Jonas Bergström, som är projektansvarig tillsammans med Maria Pick.

165 produkter går att beställa

I produktkatalogen finns 13 producenter och totalt cirka 165 produkter listade. Här finns allt från grönsaker av otaliga sorter, örter, potatis och andra rotfrukter, bönor och örter till mjöl, bröd, öl, sylt, honung och fisk.

Många bekanta större producenter är med, som till exempel Salmonfarm, Kimito Brewing, Björknäs Trädgård och Kimito kvarn.

En stor del av produkterna odlas på åkrar och i växthus på Kimitoön – allt finns alltså inte tillgängligt genast. Därför väntas logistiklösningen komma i gång ordentligt först i mitten av juni.

En första transport gick dock redan den 17 maj. Den sista transporten går den sista augusti.

Mer användning för lokala produkter

Logistiklösningen är ett led i projektets strävan att öka användningen av lokala produkter på Kimitoön. Särskilt gäller det här restauranger inom den glesbefolkade landsbygden.

Tjänsten är inte gratis, men billigare för restaurangerna inom den glesbefolkade landsbygden, där varutransporten ofta är dyr. Genom projektet subventioneras delar av kostnaderna för logistiken.

Bergström poängterar att det här dock inte är tänkt som en lösning som mättar restaurangernas behov av varor, utan det här är ett komplement.

Efter projektet är det tänkt att lösningen och samarbetet ska leva vidare, men dock utan subventionering. Tankar finns om att bredda utbudet av råvaror, till exempel med viltkött.

Projektet Skärimat finansieras av Lapplands NTM-central med Kimitoöns kommun som huvudman.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter