Förflytta dig till innehållet

Kimitoöns Vatten minskade på lånen rejält

Känslig miljö. Tyska holmens reningsverk - vars röda gavel skymtar t.v. - får ta emot drygt 400.000 kubikmeter avlopps- och dagvatten per år. Men reningsresultaten är…

Redan prenumerant?

Dela artikeln

2 kommentarer: “Kimitoöns Vatten minskade på lånen rejält

  1. Jörgen Lindroos skrev

    Är det fullmäktige som har beslutat om storleken på vattentjänstverkets verksamhetsområde?

  2. johan sundqvist skrev

    Intressant inlägg, inte är jag lika högt skolad som Roger Hakalax, ordförande i direktionen vid Kimitoöns vatten, men jag undrar om det här stämmer. Sägs att hälften av de mängden som når Tyskaholmens reningsverk är inte avloppsvatten från fastigheter utan helt regn- och smältvatten som sipprar in i systemet. Tar ett exempel, om jag är kopplad direkt till avloppsverket, hur är det då möjligt att det kommer in regn- och smältvatten, om det finns hål på avloppsrören från mig till Tyskaholmen som suger åt sig regn- och smältvatten är oroväckande, det betyder att skitvatten far ut i naturen när det är tryck i rören. Finns det ett skilt rör från Strömma- Kimito- Dalsbruk och Västanfjärd som regn- och smältvatten går igenom till Tyskaholmen. Ännu oroväckande är att om vi har så här dåliga rör så finns risken att vattenledningarna tar in smutsvatten. Nu när det går bra för Kimitoöns vatten så kan man nu hänvisa till befrielse från anslutningsskyldigheten, Lag om vattentjänster 9.2.2001/119 uppdaterad med ny text 11§(22.8.2014/681)det sägs i lagtexten följande: befrielsen inte riskerar en ekonomisk och ändamålsenlig skötsel av vattentjänsterna inom vattentjänstverkets verksamhetsområde. Varför denna brådska att skicka ut hotbrev med vite är att denna lag säger följande: inom ett sådant verksamhetsområde för ett vattentjänstverk som godkänts före ikraftträdande av denna lag och där verket har vidtagit åtgärder för att sköta vattentjänsterna, bestäms fram till den 31 december 2018 fastigheternas skyldighet att ansluta sig till verkets vatten- och avloppsledning i enlighet med den 10§ som gällde vid ikraftträdande. Jag är helt av den åsikten, anslutning till avloppsledningen bör göras men att tvinga folk till anslutning till vattenledningen går över mitt förstånd. Nu uppmanar jag er som bor inom Kimitoöns vattenverks område, gå in på Kimitoöns hemsida under Bo och Miljö/ Kimitoöns kommuns riktlinjer för befrielse av enstaka hushåll från anslutningsskyldighet till vattentjänstverkets vattenledning. Ni som inte har tillgång till söka fram blanketten angående befrielse elektronisk, gå till Kimito- Dalsbruks kommunkansli eller till Västanfjärd bibliotek, begär blanketten.
    Johan Sundqvist
    Dragsfjärd

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter