Förflytta dig till innehållet

Kimitoöns sjöräddare övade i mörker och avslutade lugn säsong – många vill nu vara med i verksamheten

Janne Vehviläinen
En sjöräddningsbåts förarhytt i mörker. Två män syns genom rutan.
Kimitoöns sjöräddare övade mörkerkörning två kvällar förra veckan.

För Kimitoöns frivilliga sjöräddare har årets säsong varit lugn med bara 27 uppdrag, vilket är under medeltalet. En viss påverkan hade det förstås att säsongen på grund av en garantireparation av sjöräddningsbåten Mona försenades med en månad.

– Då fick i stället sjöbevakarna i Hitis vara beredda på att ställa upp lite mer, säger Kimitoöns sjöräddares ordförande Calle Storm.

På måndagen togs Mona upp, efter förra veckans säsongavslutning som blev i form av mörkerkörning under två kvällar. Bägge kvällar deltog fem personer, alltså maximalt så många som fick plats.

Sjöräddningsbåt i hamn i mörkerJanne Vehviläinen
Sjöräddarnas båt Mona. Normalt sker inte Kimitoöns sjöräddares uppdrag i mörker. Säsongen kulminerar under den ljusa sommaren och mindre brådskande nattuppdrag går för det mesta att styra till dagstid.

Storm berättar att man började med att köra i farleden – först mot Hangö, sedan mot Hitis och tillbaka till Dalsbruk, där en grundstötning iscensatts på Falköfjärden. Sex personer eller föremål skulle hittas i vattnet eller på land i området.

Allt som skulle hittas hittades och Storm ser övningen som lyckad på alla sätt.

Person i röd rock bakifrån i mörker. Janne Vehviläinen
Sex föremål eller personer skulle hittas på land eller i vattnet kring den iscensatta grundstötningen.

– Vi hade två praktikanter med oss. De skötte sig bra och lärde sig snabbt. Två skeppare övervakade, det är viktigt då det ändå går i tjugo-trettio knop. Då är marginalerna små, säger Storm.

De riktiga uppdragen för Kimitoöns sjöräddare handlar dock inte mer än en eller två gånger per säsong om mörkerkörning.

Program även vintertid

Säsongen startar igen för sjöräddarna den första maj, men föreningen har gott om verksamhet och kurser även under vinterhalvåret. Det blir bland annat en kurs i kommunikationssystem (VHF), en brandkurs och en kurs i första hjälpen.

En nybörjarkurs ordnas i vår och dessutom deltar föreningen i vissa moment i utbildningen vid Kimitoöns gymnasiums marina linje.

Calle Storm är glad över att det just nu ser lovande ut för tillväxten hos Kimitoöns sjöräddare. De två nybörjarkurser man ordnat har hämtat fjorton nya sjöräddare. I år har man fått fyra nya besättningsmän och tre styrmän är klara att bli skeppare. Dessutom ser det ut som att tre eller fyra praktikanter blir besättningsmän i vår.

– Det här hjälper förstås vårt jourarbete, säger Storm.

Sjöräddare fotad från sidan vid ett mötesbord. Janne Vehviläinen
Calle Storm är nöjd med hur övningen gick och fokuserar nu på de kurser föreningen arrangerar under vinterhalvåret.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter