Förflytta dig till innehållet

Kimitoöns politiker fortsätter tveka om äldrevården

Servicesedeln är den stora frågan bland äldre Kimitoöbor och deras anhöriga.

Den 12 oktober. Då överräcktes nästan 2 000 underskrifter till Wilhelm Liljeqvist (t.v.) av Ecka Wasén, Olof Isberg, Else Broman, Terttu Saukkonen, bakom henne Gunilla Awellan och Runa Heino. Pensionärsföreningarna vill att kommunen håller äldrevården i egen regi. Hur det blir med det är ännu oklart. ÅU-foto


Kimitoöns kommunpolitiker kan inte ännu fatta ett beslut om vilken riktning äldrevården i kommunen ska ta.
Efter en konsultutredning och en intern utredning – som presenterades förra veckan – plus den information som pågående utredningar på åboländsk nivå och landskapsnivå gett, upplever en majoritet av politikerna att de fortfarande behöver mera fakta.
Det säger Wilhelm Liljeqvist (SFP), kommunstyrelsens ordförande, efter måndagskvällens styrelsemöte.
Osäkerheten gäller inte enbart kommunstyrelsens medlemmar, säger Liljeqvist. Därför gav styrelsen i måndags kommundirektören Anneli Pahta i uppdrag att höra sig för om vilka alternativ det är som de privata vårdbolagen erbjuder.
Liljeqvist vill inte peka ut något speciellt vårdbolag.
Pahta ska arbeta tillsammans med en parlamentarisk arbetsgrupp. Bedömningen är att arbetet ska gå snabbt, även om det knappast blir klart inom detta år.
Konkret har kommunens vägval i vården kommit att symboliseras av Almahemmet i Kimito.
Fullmäktige har redan fattat ett beslut om att äldreboendet ska få ett nytt sprinklersystem och i ekonomiplanen finns också pengar öronmärkta för en renovering.
Men ett renoveringsbeslut måste fattas separat, så även om fullmäktige godkänner nästa års budget och ekonomiplan på sitt möte 11.12 så innebär det inte att Almahemmet renoveras.
Liljeqvist säger att Almahemmet är en pusselbit i en större linjedragning.
– När kommunen väl bestämt sig om vilken linjedragningen blir lär ett beslut om Almahemmet vara enkelt.
Linjedragningen handlar om det här: ska kommunen fortsätta producera äldrevård fram tills dess att landskapet tar över ordnandet av social- och hälsovården eller ska man redan innan det gå in för ett djupare samarbete med privata vårdbolag?
I ÅU i lördags sa Liljeqvists partikamrat Niklas Guseff, ordförande för omsorgsnämnden i kommunen, att politikerna nu har all fakta som de kan få och som behövs för att fatta beslut.
SFP hade gruppmöte i söndags för att diskutera bland annat vårdfrågan och Liljeqvist säger att de finns folkvalda som tycker att man nu borde fatta ett beslut, även om majoriteten efterlyser mer fakta.
Till vilken grupp hör du?
– Jag tycker vi har tillräckligt med fakta för att fatta ett beslut.
Vilket beslut tycker du kommunen ska fatta?
– Mest orolig är jag för en splittring. Antingen går vi in för att hålla äldrevården i egen regi eller så sköts den mestadels privat.
Vilket av de alternativen föredrar du?
– Båda är intressanta.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter