Förflytta dig till innehållet

Kimitoöns personalpolitik

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Kommunstyrelsen i Kimitoöns kommun hade på måndag kväll två mycket speciella ärenden på sin föredragningslista, ärenden som vi aldrig tidigare upplevt. Det ena gällde avbrytande av löneutbetalningen för hela personalen inom vuxeninstitutet, biblioteken, idrottsverksamheten motionsverksamheten, ungdomsverksamheten, dagverksamheten för seniorer, rehabiliterande arbetsverksamhet och arbetscentralen.  Löneutbetalningen avbryts för denna personal när deras arbetsuppgifter upphör. I praktiken har de upphört för de flesta redan för 2 veckor sedan. För en del av denna personal har man ordnat andra arbeten, men för 21 anställda anser kommunen att man inte kan ordna andra arbeten och deras lön upphör.
Det andra ärendet var inledandet av samarbetsförhandlingar i anledning av coronaviruset gällande hela personalen. Avsikten är dem som inte ordnas arbete för blir permitterade för högst 90 dagar.
Antalet anställda som helt enkelt lämnas utan lön har kommunledningen uppskattat till 21 personer och antalet som ska permitteras till ca 100 personer.
Avbrytandet av löneutbetalning planeras förutom i Kimitoöns kommun nästan inte i några andra kommuner och inte heller har beslut om permitteringar gjorts i speciellt många kommuner. Dylika åtgärder anses inte höra ihop med att fungera etiskt och bedriva en god personalpolitik. Dessutom har regeringen rekommenderat att kommunerna inte ska gå in för sådana åtgärder, utan lovat kompensera kommunerna ekonomiskt. Man kan således konstatera att Kimitoöns kommun föregått med mycket dåligt exempel i denna fråga.
Vänsterförbundets och socialdemokraternas två representanter i kommunstyrelsen föreslog att något löneutbetalningsstopp inte verkställs samt att samarbetsförhandlingar i avsikt att permittera inte inleds i detta skede. Som motiveringar framfördes bl.a. att fortsatt löneutbetalning inte ökar kommunens nuvarande utgifter det minsta och att man borde invänta statens ersättningsbeslut innan drastiska åtgärder vidtas. Dylika åtgärder kan i värsta fall äventyra en kommande statlig kompensation. Därtill ansåg vi att sysselsättandet av 21 arbetstagare i en kommun med 600 anställda inte kan vara en oöverkomlig uppgift.
I vardera ärende röstade kommunstyrelsen och i vardera ärendet för rösterna 7 mot 2.  För ett beslut att sluta betala löner samt inleda permitteringsförhandlingar röstade sfp:s, fri samverkans och centerns samtliga representanter. Mot beslutet röstade endast Vänsterförbundets och Socialdemokraternas representanter. Kimitoöns kommun kommer således att sluta betala lön åt 21 arbetstagare och lite senare permittera ungefär 100 arbetstagare till.
Kimitoöns kommun vill gärna framhäva sin goda personalpolitik. Man kan ställa sig frågan om det är god personalpolitik att mitt i en pandemikris avbryta löneutbetalningar och permittera anställda, endast med tanken på pengar. Man tänker inte alls på de anställda och familjer som riskerar få  ekonomiska men också eventuellt andra problem.
Vänsterförbundet och Socialdemokraterna  på Kimitoön
 
 

Dela artikeln

En kommentar: “Kimitoöns personalpolitik

  1. Jörgen Lindroos skrev

    Ibland går det snabbt att göra beslut i kommunen…. Det ser ut som om man valt de permitterade personalgrupperna schablonmässigt. Det finns en hel del arbetsuppgifter inom biblioteksverksamheten förutom boklån över disk. Samma gäller säkert arbetsuppgifterna inom de övriga permitteringshotade personernas verksamhetsområden. Att man inte alls hittat nya arbetsuppgifter verkar en aning underligt. Kommunens ekonomi är ju förstås ansträngd, så månne kommunstyrelsen har nu bara haft Balans 2020 som ledstjärna då man gjort besluten? De redan nu gjorda och kommande permitteringsbeslut inverkar direkt på kommunens skatteintäkter. Hur stor blir egentligen kommunens nettoinbesparing då personalens permitteras? En läsvärd insändare! En sak är dock oklar för mej i kommunstyrelsens beslut; vad är det för skillnad på att sluta betala lön eller att permittera?

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter