Förflytta dig till innehållet

Kimitoöns öppna trädgårdar drog folk

Anne och Jouni Hotti, i Pelle och Sussi Gustafssons trädgård.


En trädgård blir aldrig färdig – just därför behövs hela tiden idéer och inspiration. Det fanns att få i elva trädgårdar som i dag deltog i det riksomfattande Öppna trädgårdar-evenemanget.
– Trädgårdsintresset blir större och större. Vi har haft besökare ända från mellersta Finland, sade Sussi och Pelle Gustafsson som hade sin trädgård öppen i Kimito.
Deras fiffiga lösningar väckte allmän beundran, så som att plantera funkior runt äppelträdens stammar. Då får de den svalka de behöver samtidigt som funkiorna ser till att ogräset inte växer upp.

Funkior kring äppelträd.


– Väldigt trevligt att få se sig omkring så här, annars skulle man ju aldrig få chansen, och hit till Gustafssons bostadsområde har vi aldrig varit förr, sade Anne och Jouni Hotti, Vandabor som har köpt ett gammalt småbruk i Ytterölmos.
– Där finns några gamla perenner men det mesta är igenvuxet. Så vi tycker verkligen att det är trevligt att se exempel på hur andra har planerat sin trädgård, sade de.
Gustafssons började med sin trädgård 1993 då huset var färdigbyggt.

Maije Forstén har döpt sin trädgård till ”Magdalenas trädgård” efter sin mamma Magdalena Bernstedt som redan hon hade många blommor.


Maije Forstén, som också hon hade sin trädgård öppen, startade på allvar 2004, är nu Västanfjärdsbo på heltid och har en trädgård med hur många avdelningar som helst.
– Det är så stort att jag inte har någon chans att sköta det ensam. Det hela är inte klokt men jag mår väldigt bra och är nästan aldrig mera till Esbo där vi bodde i många år, sade hon.

Charlottas trädgård: Sommarblommor i absolut alla färger.


I Västanfjärd hade också Charlotta Henriksson sitt växthus öppet, med en överdådig prakt i form av sommarblommor.
– Det gäller att ha många färger så alla hittar sin favorit. Men många gillar också gräs och växter med bara gröna blad, sade hon.
Också en äppelodling hör till hennes företag så det finns mycket att göra.
– Det är en utmaning att få folk att hitta hit till Sundvik så det är bra med ett evenemang som Öppna trädgårdar, säger hon.
I Bjenbsöle, Kimito hade Birgitta Ehrnsten gott om besökare i sin plantloppis.

Birgitta Ehrnsten är känd för att lyckas driva upp plantor av de mest exotiska frön.


Vita blommor är Maije Forsténs favoriter, och skrot gillar hon också – i hennes trädgård finns både en skrotutställning och en ”skrotträdgård”.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter