Förflytta dig till innehållet

Kimitoöns nya tjänst intresserar långt utanför kommunens gränser

Emilia Örnmark
kulturhus på andra sidan en gräsmatta och ett torg
Tanken är att Villa Lande i Kimito ska utvecklas till en mötesplats och ett vardagsrum för föreningar och lokalsamhället.

En helt ny tjänst, en föreningskoordinator, är just nu aktuell på Kimitoön. Enligt Kimitoöns näringslivschef Erik Lund har det nya jobbet från första stund väckt starkt intresse, och genast då ansökningstiden öppnade droppade de första ansökningarna in. En vecka återstår och kommunen väntar ännu många fler ansökningar.

– Jag tror att annonsen har fått god spridning, säger Lund, som vet att åtminstone ända till Tavastehus har infon nått fram.

Föreningskoordinatorn ska leda det nya utvecklingsprojektet ”Föreningsdialogen” från november i år till slutet av 2024. I fokus för projektet är de lokala föreningarna på Kimitoön med skärgård. ”Syftet är att starta en samhällsdialog och fastställa föreningarnas aktuella behov, skapa utrymme för dialogen, hitta lösningar för samverkan samt att aktivt ge konkret stöd i frågor som är viktiga för föreningarna.” beskrivs projektet i rekryteringsannonsen.

Halva projektet är Leader-finansierat, andra halvan står Kimitoöns kommun för. I och med budgetbehandlingen i styrelsen och fullmäktige väntas ett godkännande av projektet, som näringslivsnämnden enhälligt ställt sig bakom.

En klar och tydlig beställning ligger bakom

Enligt Lund finns det på Kimitoön en klar och tydlig beställning på en föreningskoordinator. Tredje sektorn ses som en viktig resurs i och med vårdreformen och Kimitoöns nya roll har i strategin beskrivits som en aktiv partner.

– Kommunen kan se till att föreningarna mår så bra som möjligt, att det finns förståelse för dem och kan fundera ut hur man bäst samarbetar. Kommunens roll är alltså att stödja och hjälpa. Många föreningar är duktiga på vissa saker, så de kunde hjälpas åt, säger Lund, som ser kommunen som en framtida sammankallare.

man vid ett trädArkiv/Emilia Örnmark
Kimitoöns näringslivschef Erik Lund säger att det finns en klar och tydlig beställning på en föreningskoordinator.

För några månader sedan arrangerade Kimitoöns kommun en föreningsträff, och då stod det klart att en koordinerande resurs är vad föreningarna önskar sig.

Då kunde man också undvika att föreningarna snubblar på varandra – en del gnissel har genom åren förekommit till exempel då föreningar mer eller mindre ovetande om varandra arrangerar evenemang på skilda orter men samtidigt.

– Sådant ska inte behöva ske. Här har kommunen en naturlig roll, säger Lund och syftar på koordineringen.

Villa Lande blir mötesplats

Tanken är att föreningskoordinatorn ska skapa ett brett utbud av aktiviteter och evenemang i Villa Lande i Kimito. Med det här ska lokalen utvecklas till en mötesplats och ett vardagsrum för föreningar och lokalsamhället.

Villa Lande, till största delen ägt av Kimitoöns kommun, ses som en framtida hembas för föreningarna och som en opartisk mötesplats jämfört med föreningarnas egna lokaler.

bibliotek fotat uppifrånArkiv/Emilia Örnmark
I Villa Lande finns café, bibliotek, auditorium med bio, mötesrum och så har några företag kontor här.

Många föreningar på Kimitoön

För att den blivande föreningskoordinatorn inte ska behöva starta helt från grunden håller Kimitoöns kommun som bäst på med det omfattande arbetet att uppdatera föreningsregistret.

Hur många föreningar det finns på Kimitoön vet man inte just nu. 66 föreningar har varit i kontakt med kommunen och uppdaterat sina uppgifter, men på listan finns ytterligare 100 föreningar som inte hört av sig. Högst antagligen finns det också föreningar som inte alls är med i registret.

Lund har känslan att Kimitoön är ett föreningstätt område och konstaterar att potential för utveckling finns om man ordnar arbetet väl.

– Ett tätare samarbete stärker livskraften. Kommunen ska framöver inte fungera enbart som beställare, utan ta ett större ansvar, säger Lund.

Dock är det inte så att föreningsvärlden skulle vara ett helt nytt inslag för Kimitoöns kommun – redan jobbar till exempel kultur-, fritids- och omsorgssektorn med föreningarna.

Intresserad av att läsa fler ÅU-artiklar? Första månaden bara 1,00 €! Klicka här.

Dela artikeln

2 kommentarer: “Kimitoöns nya tjänst intresserar långt utanför kommunens gränser

  1. Tina Axen skrev

    Heja Kimitoön! Ni har förstått vilken betydande resurs ett fungerande föreningsliv är för en ort. Och att det är värt att konkret satsa på en koordinator. Det är lätt att i ord säga att föreningar är viktiga men de verkliga handlingarna uteblir ofta. Hoppas de politiska manglarna går in för detta projekt. Det ska bli intressant att följa med hur det utvecklas. Tummen upp!

  2. Västanfjärds Byaråd Max Andersson skrev

    En bra artikel, vi behöver mera samarbete mellan föreningar och kommun

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter