Förflytta dig till innehållet

Kimitoöns kommuns investeringar – ”varför glöms Västanfjärd alltid bort?”

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Kimitoön. Råkade läsa förslaget för Investeringsbudget 2024 – 2026 för avdelningen för miljö och teknik i Kimitoöns kommun.

Några kommentarer:

q Jag noterar att Kimitoöns kommun ”i samarbete med Varha”, vad nu det betyder, ska satsa hela 16,1 miljoner på en ny äldreomsorgsenhet i Kimito. För par år sedan var prislappen för ett nytt Almahem ca dryga 5 miljoner euro.

Kimitoborna behöver sitt Almahem men summan är nu så stor att det verkar som om meningen är att alla öns åldringar ska koncentreras till detta nya stora Almahem.

Hannahemmets och Silverbackens saga är sen då slut.

Då borde det nya boendet naturligtvis byggas nånstans mitt på ön, t.ex. invid natursköna Björkbodaträsket (som vi redan en gång var rörande överens om). Och då borde det också ha plats för alla öns åldringar vilket inte verkar vara fallet i planerna.

Ledande tjänstemännen lär fortsätta på bekant linje och hänvisar till nån ansiktslös Varhagud (vem?) som dikterar hur vi ska ordna vår åldringsvård och några alternativ till denna gudens anvisningar finns inte.

q Förvaltningen vill ha 100 000 euro om året för fastighetsinvesteringar. Utöver det (!) ska man ha ytterligare en 350 000 euros klumpsumma för att fixa till kommunkansliet. Hur lyckas man ännu plöja ner ytterligare 350 000 euro extra i kommunkansliet?

q Slutligen, gamla Västanfjärdsområdet förbises åter nästan helt i vanlig ordning. Av de kommande tre årens fastighets- och infrainvesteringar föreslås hela 0,38 procent tillfalla gamla Västanfjärdsområdet (borträknat vägbelysningens ändring till led-lampor som inte är områdespreciserat).

(Utan nya Almahemmet stiger Västanfjärds andel till ”hela” 1,31 procent).

Jag undrar varför det alltid ska vara på detta viset? Vi utgör ändå cirka 13 procent av kommunens befolkning, om somrarna mycket mera, och vi är lika mycket kommuninvånare och skattebetalare som resten av kommunens befolkning.

Detta är nu ännu åtminstone tekniskt sett tjänstemännens förslag. I slutändan besluter förstås våra förtroendevalda och jag hoppas på vettiga och rättvisa beslut.

Jari Hollsten

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter