Förflytta dig till innehållet

Kimitoöns kommuns ekonomi: Viljan att hitta nya lösningar föder ofta goda idéer.

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Kimitoöns kommun ska göra allt för att försvara sin ställning som en självständig kommun. Ekonomin måste fås i balans så att kommuninvånarna kan känna sig trygga även i framtiden.
Det är inte lätt att spara tre miljoner av kommunens årliga kostnader men dessvärre helt nödvändigt. Sfp känner stort ansvar och hoppas att nödvändiga åtgärder kan göras i samförstånd mellan politiker, tjänstemän och kommunens invånare.
Än så länge har vi goda möjligheter att reda upp situationen men det förutsätter att vi agerar nu. För tio år sedan hade kommunen 7 300 invånare idag är siffran 6 700. Befolkningen har således minskat med 600 personer, under samma tid har personalen minskat med enbart 11 personer.
Siffrorna talar ett tydligt språk, vår kommunala service kostar 800 euro mer per invånare än i andra jämförbara kommuner. Det är inte hållbart i längden.
Kommunen har förlorat många företag och arbetsplatser. Det föds för få barn. Antalet årsrika ökar hela tiden. Statsandelarna minskar. Kommunens fastighetsmassa är för stor, många utrymmen är inte ändamålsenliga och några lider av ett eftersatt underhåll.
Fastighetsmassan måste minska, vi ska effektivt göra oss av med byggnader som står tomma men fortfarande kostar i drift och underhåll så som t.ex. Västanfjärds kommunkansli, ”Pjonkis”, ämbetshuset och HVC- byggnaden i Dalsbruk. Det är verksamheten som är den viktiga inte byggnaderna. Om vi kan se till att verksamheterna ges möjlighet att verka i ändamålsenliga och kostnadseffektiva utrymmen så ökar möjligheterna att kunna behålla dem.
All kommunal verksamhet måste genomlysas. Jobbar vi på rätt sätt, arbetar rätt personer med rätt saker i rätt lokaler? Är organisationen modern och effektiv? Kan verksamheterna drivas effektivare på annat sätt?
Vårt uppdrag som förtroendevalda är att se till att kommuninvånarna får bästa möjliga service för sina skattepengar. Till uppgifterna hör att ta ansvar och se möjligheter också i svåra tider och i obekväma situationer.
Att föreslå en skattehöjning utan att först ha försökt göra allt för att rätta till eventuella missförhållanden är inte en ansvarsfull åtgärd. En skattehöjning är inte något man väljer utan något man tvingas till när alla andra åtgärder inte räcker till.
Utmaningar och förändringar behöver inte alltid vara enbart negativa. Viljan att hitta nya lösningar föder ofta goda idéer. En förändring är inte nödvändigtvis en försämring. Kimitoöns kommun erbjuder sina invånare en mycket god servicenivå och vi kommer att göra allt vi kan för att den fortsättningsvis ska kunna hållas på en rimlig men hållbar nivå.
Detta kan innebära att en dagisgrupp eller en skolklass blir lite större, eller att några får åka någon kilometer längre för att komma fram. Det kan innebära att någon verksamhet flyttas till andra utrymmen där någon annan än kommunen utför själva arbetet. Men fortfarande är det kommunen som betalar, avtalar och följer upp servicekvalitet.
Det kan innebära att väntetidens längd för icke akuta åtgärder ökar en aning. Det kan vara så att vissa saker utvecklas och ersätter andra vilket i slutändan kan resultera i lösningar som många kommer att tycka att är en förbättring.
Vi ber om förståelse och hoppas att alla inser situationens allvar. Det kommer inte att bli lätt och allt kommer inte att förbli som det alltid har varit. Men för Sfp är kriskommunsalternativet inget alternativ överhuvudtaget, vi jobbar för att Kimitoöns kommun ska förbli en självständig kommun. Vi välkomnar alla som vill vara med och ta ansvar och uppmanar alla som har konstruktiva förslag att kontakta oss med sina förslag. Om inte vi själva tar ansvar för vår kommun kommer någon annan att göra det.
SFP i Kimitoöns kommun
Jan-Erik Enestam
Gruppordförande
Wilhelm Liljeqvist
Styrelseordförande
Ghita Edmark
Lokalavdelningsordförande

Dela artikeln

En kommentar: “Kimitoöns kommuns ekonomi: Viljan att hitta nya lösningar föder ofta goda idéer.

  1. Rabbe Bergström skrev

    En bra analys Naturligtvis kräver analysen beslut och verkställighet. Det var bra att SFP gav ett klart och framåtsträvande svar på hur kommunen och ekonomin skall skötas. Jag tror på er. Lycka till.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter