Förflytta dig till innehållet

UPPDATERAD: Kimitoöns kommundirektör polisanmälde Facebook-inlägg – åklagaren väckte inte åtal

Skärmdump av Anneli Pahtas inlägg 3.7.2018.


Åtal väcks inte mot medborgarorganisationen Transparency International Finland eller dess ordförande Jaakko Korhonen för skriverier om hur Kimitoön uppmärksammade kommundirektör Anneli Pahtas 50-årsdag.
Det här skriver Anneli Pahta på sin öppna Facebook-sida på tisdagskvällen.
Pahta bad i april polisen utreda inte bara skriverierna om att hon hade firat på kommunens bekostnad – men också det att Transparency International och Korhonen uppgett att Pahta vill komma åt den fullmäktigeledamot som kritiserat födelsedagsfirandet.
Transparency International är en organisation som arbetar för att bekämpa korruption. Ordförande Jaakko Korhonen påpekar på onsdagen till ÅU att det är viktigt att separera hans roll som privatperson och som ordförande organisationen. De personliga inlägg som nu undersökts har varit privata inlägg, inte uttalanden i rollen som ordförande, understryker han. Transparency International har klara regler för uttalanden, säger Korhonen till ÅU.
Den ovannämnda fullmäktigeledamoten är Janne Salonen, tidigare Fri samverkan, numera obunden.
På Facebook redogör Pahta för hur hon själv anmälde att hon inte ska ha en mottagning i kommunal regi eller på annat sätt fira sin födelsedag stort.
– Av artighetsskäl bjöd jag mina kolleger på eftermiddagskaffe och tårta den 2 oktober samt på avec (dryck) i samband med budgetseminariets middag den 4 oktober, fortsätter Pahta.
Det här kostade 310 euro, något som Pahta stod för.
– Jag har alltså inte firat på kommuninvånarnas bekostnad, skriver hon.
Kommunstyrelsens ordförande och Pahtas assistent beslutade ändå att fullmäktige kan gratulera kommundirektören på seminariet med blommor och skåla för henne.
– Blomman kostade 45 euro, skumvinet 210 euro, skriver Pahta, och tillägger att kommunens förvaltningschef konstaterat att detta kan ses som vedertagen praxis i kommuner.
Budgetseminariet, mer känt som Öröseminariet, väckte debatt i vintras. Skriverierna som följde var stundvis hetsiga, bland annat på Facebook-forumet Ö-talk, som administreras av just Janne Salonen.
Salonen sitter i kommunens revisionsnämnd. Här är vi inne på den andra delen av Pahtas polisanmälan:  Transparency International och Korhonen skrev att Salonen nu ska petas för att han öppet ifrågasatt hur allt gick till då det gäller både födelsedagen och seminariet. Ett tillfälligt utskott granskar nu revisionsnämnden och huruvida man har förtroende för den.
Pahta påpekar i sitt Facebook-inlägg  att hon som kommundirektör inte har någon makt i denna fråga – det är politiker som fattar sådana beslut.
Pahtas anmälan ledde i alla fall ingenvart. Åklagaren beslutade på tisdagen att inte väcka åtal, eftersom det inte handlar om ”lögn eller insinuationer”, skriver Pahta, men tillägger:
– Åklagaren noterar att det som medborgarorganisationen och Korhonen gått ut med kan skapa en bild som inte överensstämmer med vad som egentligen sägs.
Pahta motiverar sin polisanmälan med att hon har fått nog av dylika skriverier.
Artikeln uppdaterad 4.7 kl 10.50. Fjärde stycket är kompletterat med kommentarer av Jaakko Korhonen om hur han kommenterat som privatperson, inte som ordförande för omedborgarorganisationen.
Fotnot: ÅU utgår i sin rapporteringen från Opinionsnämnden för massmediers utstakning om att det är korrekt att medier citerar öppna inlägg i sociala medier. ÅU följer också upp nyheten.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter