Förflytta dig till innehållet

Kimitoöns kommun i fritt fall

En av USA:s tidigare finansministrar, nationalekonomen, professorn vid Harvar University, Lawrence Summers, säger den 13.6.2020 i en intervju publicerad av BBC, att ”offentliga investeringar kommer att spela en större roll i framtiden”. Detta med tanke på en ekonomisk återhämtning i efterdyningarna efter COVID-19 krisen. Det tror jag också.
Det gäller förstås samhällen i stort, men också mindre, lokala, samhällen, som Kimitoöns kommun. Tyvärr har trenden i Kimitoöns kommun under det senaste årtiondet varit närmast den motsatta. Man kan förmärka en tilltagande motvilja mot snart sagt alla slag av investeringar. Såväl mot kommunens egna, som mot privata aktörers. Ju större investering, desto större motstånd.
Frågan inställer sig, huruvida detta har noterats också bland ledarna för större företag, och om det har påverkat, så att man till och med beslutat sig för att lägga ner det egna företagets verksamhet i Kimitoöns kommun helt och hållet, och flytta verksamheten någon annanstans, där man kanske har en annan inställning till investeringar.
Vill man utveckla ett större markområde, så är nästan det första som bör göras, att man bygger en ordentlig allmän väg till området. Så pass ordentlig att trafik kan mötas på vägen. Men på senaste budgetfullmäktige i kommunen (i februari) röstade majoriteten i fullmäktige ned ett förslag om en sådan ny väg.
Inget samhälle har ännu någonsin lyft ur en kris, enbart genom att göra nedskärningar, även om det finns politiker som tror att sådant skall lyckas.
Standardproceduren – enligt Noam Chomsky – för att privatisera offentlig verksamhet är att först se till att den offentliga verksamheten inte får tillräckligt med pengar, att sålunda se till att den inte fungerar, så att folk blir förbannade, och därmed förbereda marken för att kunna överföra verksamheten i privata händer.
Det har nyligen publicerats en nyhet om en man som vårdades för COVID-19 i den ytterst privatiserade sjukvården i Amerika. Han överlevde, men fick en sjukhusräkning på 1,1 miljoner dollar, med en specifikation på 181 sidor. Det lönar sig att betala skatt, även om vi har politiker som tycker väldigt annorlunda.
Och i ÅU den 13.6. försöker Ghita Edmark fortfarande tala sig varm för att kommunen skall privatisera äldreomsorgen. Med en massa fagert snack, men snack icke desto mindre, även om det är fagert.
Kimitoöns kommun är numera en kommun i fritt fall, inte minst för att ledarskapet saknas.
Ingmar Forne

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter