Förflytta dig till innehållet

Kimitoöns kommun bör förvalta sin skog väl

Åbo Underrättelsers logo

En ny skogsbruksplan görs som bäst upp för Kimitoöns kommuns 330 ha skog. Arbetet utförs av en skogsfackman och dagens skogsbruksplaner beaktar naturvärden och särintressen som skogsägaren har.

År 2017 förhandlade kommunen med NTM-centralen om att freda ett större skogsområde, ett område som Kimitoöns Natur tidigare lyft fram som objekt. NTM-centralen gör Metso-avtal med kommuner, dock så att ersättningen är max 50 procent av värderat skogspris, förutsatt att ett privat skyddsområde inrättas.

För att kommunen skall få full ersättning för skogen bör marken säljas till staten. Samma praxis gäller ännu idag.

Dåvarande tekniska nämnd beslöt att sälja ifrågavarande område till Kone säätiö som fredade området på 129 hektar.

Detta är förgången tid – och vi lever i nuet. Den skog kommunen nu äger skall i framtiden skötas mångfaseterat.
Den så kallade centrumskogen i Kimito, skall naturligtvis ännu skötas som en rekreationsskog. Likaså har kommunen andra skogsområden där vissa delar i framtiden föreslås skyddas eller lämnas orörda. Medan andra skogsområden även i framtiden sköts som ekonomiskog.

Skog är också en investering som kan ge en långsiktig avkastning ifall den förvaltas väl.


Dela artikeln

En kommentar: “Kimitoöns kommun bör förvalta sin skog väl

  1. Satu Zwerver, kandidat för de Gröna i Kimitoön. skrev

    Tack för svaret, Helena. Vi är eniga om det, att kommun bör förvalta sin skog väl. Men vad då är väl, det skulle vi gärna se diskuteras bredare än bara inom den tekniska nänmden.

    Det låter bra, att kommunens skogar nu skall skötas mångfaseterat. Men du förstår säkert de Grönas oro, när det har varit i nyheterna, att dagens PEFC-certifiering, som är ett internationellt skogscertifieringssystem, som främjar ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart skogsbrukcertifiering, har fått tung kritik av NTM-centralerna och Finlands miljöcentral .

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter