Förflytta dig till innehållet

Kimitoöns hjältegravar får krans

Den 6 december blir Kimitoöns alla stupade ihågkomna med kransar. Här hjältegravarna vid Hitis kyrka. Foto: Jarmo Vehkakoski


Inom kort ska 212 granriskransar bindas i Kimitoöns kommun, en till varje hjältegrav. Kransarna läggs sedan ned på självständighetsdagen.
– Det är ju bland andra de här 212 som vi har att tacka för att vi i dag får ha det så bra som vi har det, säger Anne Berglund.
Hon driver blomsteraffären Tiarella i Kimito, och håller kransbindningstalko tillsammans med kollegan Annika Järvinen-Wikström från Järvinens trädgård.
– Då ska vi binda alla kransar som behövs förutom 50 som Söderlångviks gård har lovat bidrar med, säger Anne Berglund.
Berglund och Järvinen sponsrar genom att stå för järntråden. Mikael Söderström har lovat hämta det granris som behövs.
De som vill komma med och binda kransar ska anmäla sig före den 9 november till kansliet vid Vuxeninstitutet som ordnar det hela, i Björkboda skola den 14 november klockan 18.
Idén kommer från Tavastehusbon Esa Jaatinen som vid skogsarbete, då blicken föll på travar med granris, kom ihåg vad hans pappa hade berättat om att stupade under kriget täcktes över med granris.
Han tänkte att alla hjältegravar borde bli ihågkomna på Finlands 100-årsdag, och så har idén om att på talko binda kransar spritt sig över landet. Alla 95.000 hjältegravar i Finland kanske inte får en egen krans men många tusen gravar kommer att få det. Och inom Kimitoöns kommun kommer alltså alla 212 att få sin krans.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter