Förflytta dig till innehållet

Kimitoöns gratisdagis ses som fin gest – men alla håller inte med om att pengarna träffar rätt

För Sanna Enestam, här med Ebba och Amos, kom de avgiftsfria dagismånaderna som en positiv överraskning.

Kimitoön kommer inte uppbära någon avgift för småbarnspedagogiken i januari och februari nästa år. Det här beslutade fullmäktige under sitt senaste möte.

På Kimitoön är det uppskattningsvis lite mer än hälften av barnen som berörs av det här beslutet. Enligt Janni Ölander, ledare för småbarnspedagogik, går nämligen 45 procent av barnen gratis även utan detta beslut.

Bland småbarnsföräldrar ÅU talat med välkomnar flera den slopade avgiften, men alla håller inte med om pengarna nu styrs rätt.

– Det här var en positiv överraskning och en fin gest! Jag uppskattar att kommunen tar oss i beaktande, säger Sanna Enestam, som den här eftermiddagen hämtar Ebba och Amos från Silva daghem i Kimito.

gavel av dagisbyggnad med innergårdEmilia Örnmark
Förutom i Silva daghem i Kimito erbjuder kommunen småbarnspedagogik i Dalsbruk, Västanfjärd och Rosala plus hos familjedagvårdare.

– Det här är ett bra ställe att bo på. Vi har nyligen flyttat tillbaka från Helsingfors, fortsätter Enestam, som tycker att det här är fin reklam för Kimitoön.

För den här familjen handlar det om mer än 800 euro man slipper betala. Det kommer väl till pass i pågående byggprojekt.

Chandini Koivula som plockar upp barnen Aryan och Samsara kommenterar att det hade funnits viktigare mål för kommunen att sätta pengarna på, som till exempel på matservice i skolor och dagisar.

– Det här är en bra grej, men gärna kunde man ha satt pengarna på annat, tycker hon.

mamma med två barn på en dagisgårdEmilia Örnmark
Chandini Koivula med barnen Aryan och Samsara.

Kostar Kimitoön 30 000 euro

Enligt Janni Ölander handlar beslutet om totalt ungefär 30 000 euro i uteblivna dagvårdsavgifter för Kimitoön.

Än så länge har man på kommunen inte märkt av några följder av beslutet, som till exempel att föräldrar med barn i deltidsvård vill öka till heltidsvård. Ölander tror inte heller att det blir aktuellt.

Hon poängterar att en ökad efterfrågan inte heller kunde tillgodoses på alla enheter i en handvändning. Dagisplatserna bygger på det aktuella behovet och ett ändrat behov kräver en ny ansökan. En eventuell ändring i antalet timmar är i kraft i minst fyra månader.

LÄS OCKSÅ

Tycker du att pengarna når rätt adress?

– Delvis nog. För medeltalsfamiljen, där bägge föräldrar har en okej inkomst, kan det här nog ha betydelse. De har kanske haft det helt bra ställt tidigare, men påverkas nu av alla kostnadsökningar, säger Ölander.

Enligt henne är det ganska få familjer på Kimitoön som betalar den högsta avgiften – de flesta hör till mellanskiktet.

dam vid arbetsbordArkiv/Emilia Örnmark
Janni Ölander – ledare för småbarnspedagogik i Kimitoön.

Mars kommer med ytterligare lättnader för familjerna

Nästa år ser det ut att bli förändringar i avgifterna för småbarnspedagogik även nationellt. Inkomstgränsen höjs med 33 procent från och med mars i hela landet, vilket betyder att kommunernas inkomster från småbarnspedagogik minskar drastiskt. Fler familjer än hittills kommer då att slippa dagvårdsavgiften helt och hållet.

Några exakta siffror har Kimitoön inte än, men det ser ut som att hälften av inkomsterna från småbarnspedagogiken kommer att falla bort. Även för de föräldrar på Kimitoön som har för vana att rakt av godkänna att betala den högsta avgiften kan det vara lönsamt att räkna på nytt.

Dela artikeln

En kommentar: “Kimitoöns gratisdagis ses som fin gest – men alla håller inte med om att pengarna träffar rätt

  1. Ylva Österberg skrev

    Igen en gång den stora orättvisan. Hur många privatföretagare uppger de rätta inkomsterna? o kommer pga de undan från dagisavgifterna. Sånt ses som en nagel i ögat då de syns utåt pga nya fina bilar etc. Sånt har nu fortgått i alla dessa år, minst 30 år sen mina egna barn var små och tyvärr har inget förbättrats, forfarande samma kryphål i lagen.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter