Förflytta dig till innehållet

Kimitoöns fullmäktige lade fastighetsplan på is

Förandlingspaus. Fri samverkans gruppordförande Rune Friman t.v. och SFP:s Jan-Eric Enestam medan Gita Edmark (SFP-ordförande på ön) diskuterar med fullmäktiges ordförande Veijo Lücke (FS).

Kimitoöns fullmäktige klubbade nyss enhälligt av ett beslut om att lägga omsorgens fastighetsplan på is. SFP gjorde förslaget, som framfördes av gruppordförande Jan-Erik Enestam. Han sade att det är skäl att vänta på regeringens besked om vård- och landskapsreformerna och på de konsekvensberäkningarna för olika lösningar som kommunen har begärt för sina vårdfastigheter.
– Nu är det klokt att inte låsa sig vid något alternativ, utan vänta på mer information som vi får kanske vid månadsskiftet. Just nu är det så många bollar i luften att det är omöjligt att fånga dem alla, sade Enestam.
Centern understödde eftersom reformtidtabellen har ändrat. Gruppordförande Kalevi Kallonen hoppades på mer fakta i november.
– Vi har inget beslut om att förhandla med privata aktörer om att sälja vårdfastigheter till dem så jag undrar hur det kan komma sig att vi har fått två anbud trots att ingen anbudsförfrågan har gjorts?
Kallonen beklagade att man på ön dryftar enbart vård, inte reformernas övriga delar.
– Men nu ska vi i lugn och ro vänta på nya besked och på konsulternas besked. Dessutom kan det ju nu bli så att kommunerna själva får sköta sin vård, sade han .
Efter förhandlingspaus beslöt SDP att ställa sig bakom SFP:s förslag med klämtillägget att frågan bör tas upp i fullmäktige på nytt före jul.
Enhälligt klubbades sedan SFP:s förslag av, med SDP:s kläm som tillägg.

Fastighetsplanen uppdaterades senast 2014 och handlar om i vilken takt vårdfastigheterna bör renoveras. Främst har Almahemmets renovering diskuterats, men osäkerheten gällande reformerna har gjort det svårt att fatta beslut.

Debatten i fullmäktige blev inte särskilt omfattande, men Inger Wretdal (SFP) efterlyste den uppdatering som tjänstemän har gjort av fastighetsplanen.

– Där finns en mängd ny och aktuell information som vi behöver då vi snart måste göra beslut. Till exempel framgår det att det kostar 84.000 euro mera per år nu då man på Almahemmet har varit tvungen att anställa en person till för nätterna, eftersom sprinklingen där inte har gjorts ännu. Det framgår också att vi nu kan vänta oss en ökning om 77 personer som har fyllt 75 år eller mera, under åren 2015-20, sade hon.

Ordförande Veijo Lücke (FS) sade att uppdateringen nu ska läggas ut på förtroendemännens gemensamma sajt ”extranet”. Den har inte behandlats av omsorgsnämnden eller kommunstyrelsen.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter