Förflytta dig till innehållet

Kimitoön budgeterar för underskott

Arkiv
tre flaggor med Kimitoöns kommunvapen

Kimitoöns flagga.


Kimitoöns kommun budgeterar ett underskott på drygt två miljoner euro för 2018. Underskottet beror bland annat på att statsandelarna minskar med drygt en miljon euro.
Enligt budgetprognosen för 2017 kommer nuvarande år att bli bättre än budgeterat. Prognosen enligt årets första nio månader ser ut att ge ett plusresultat på cirka 300.000 euro mot ett budgeterat minus på 2,3 miljoner euro. Kimitoön har haft ett överskott åtta år i rad.
Kommunen utarbetar en välfärdsberättelse som blir klar i slutet av år 2017. Välfärdsberättelsen blir ett verktyg för planering, uppföljning och utvärdering av välfärdspolitiken i kommunen. Kommunen har också en ny kommunstrategi som löper som en röd tråd genom alla verksamheters uppställda mål i budgeten för år 2018.
Investeringarna på relativt låg nivå
Budgetförslaget för år 2018 har ett årsbidrag på 1,3 miljoner euro. De planenliga avskrivningarna uppgår till 3,8 miljoner euro. Underskottet för budgetåret 2018 beräknas bli 2.358. 729 euro. Årsbidraget täcker inte avskrivningarna och räcker inte till för att finansiera amorteringarna på 2,2 miljoner euro och nettoinvesteringarna på 2,49 miljoner euro.
– För att klara av att betala låneskötselkostnaderna så behöver kommunen lyfta mer lån och i mån av möjlighet sälja egendom, säger kommundirektör Anneli Pahta.
Kimitoön har bakom sig flera stora investeringsprojekt såsom Silva daghem, Amosparkens skola och renoveringen och utvidgningen av Kimito hälsocentral. För år 2018 kommer investeringsnivån att vara relativt låg. Bruttoinvesteringarna under år 2018 är 2,54 miljoner euro.
– Eftersom vi i detta skede inte har exakt klarhet om social- och hälsovårdsreformens inverkan på enskilda kommuners ekonomi, så kräver nya investeringsbeslut extra övervägande och försiktighet, säger Pahta.
Skuldbördan beräknas i slutet av 2018 uppgå till 23,4 miljoner euro eller 3 431 euro per invånare.
Inkomstskattesatsen hålls oförändrad på 19,75 procent. Inte heller fastighetsskattesatserna ändras. Mellan budget 2017 och 2018 ökar skatteintäkterna med 800 000 euro.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter