Förflytta dig till innehållet

Kimitoön vision 2025

Finlands befolkning åldras och det är ett problem också på Kimitoön. Invånarantalet minskar, arbetsplatserna och skatteintäkterna likaså. Därför försöker kommunen spara genom att krympa ner de samhälleliga tjänsterna, i synnerhet i skärgården och de havsnära delarna av ön.
Samtidigt drar en inflyttningskampanj i gång. På den första reklambilden skuttar en ung person på stenarna vid havet. Det är alltså de unga kampanjen riktar sig till och till stränderna de ska flytta.
Men vänd problemet och därmed lösningen upp och ner! Locka också hit de gamla! Låt Kimitoön bli en oas för det växande antalet åldrande pensionärer inte bara här utan också från andra delar av landet. Satsa på naturnära och besöksvänliga åldringsboenden och vårdhem.
När mormor och morfar bor på Kimitoön kommer fler arbetsföra att söka sig hit inte bara för besök, rekreation och sommarboende. Nya arbetstillfällen uppstår inom vården, fler unga flyttar till ön och vips har vi en positiv spiral som drivs av det som tidigare sågs som ett problem. Ju större problemet blir på nationell nivå dess bättre går det för Kimitoön, Finlands Florida.
Det geografiska läget i den sydligaste delen av landet, i havsbandet och inom rimligt avstånd för en stor del av Finlands befolkning är ett av trumfkorten. Hyror och personalkostnader är lägre än i storstäderna. Ön med sin svenska/tvåspråkiga identitet ger stora möjligheter till profilering.
Vi har inte ett enda rapporterat pandemifall på ön, för här kan man vid behov isolera sig under bekväma förhållanden. Det kommer att behövas också i framtiden. Då är det viktigt att ha ett decentraliserat nät av tjänster och service, på nära håll och tillgängliga för alla, kompletterat med små och flexibla enheter inom vården.
Låt oss alltså nu se den närmaste tiden an och först och främst upprätthålla det vi har i stället för att stänga ner, medan vi utvecklar nya koncept. Vi har ju ovanligt många anställda inom den här kommunen, som visar exempel på att de tänker om och anpassar sig vid behov: när September Open-festivalen måste ställas in på grund av pandemin började de jobba med en inflyttningskampanj i stället.
Fortsätt visionera! Tänk stort i stället för att krympa! Tänk hela ön! Då kan vi också i framtiden hoppa på stenarna i skärgårdsdelarna av kommunen.
 
Tom Holmén och Vivi-Ann Rehnström
Västanfjärd

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter