Förflytta dig till innehållet

Kimitoön vill stötta barnfamiljerna inför jul – coronaeffekter finns kvar i form av psykisk ohälsa

Emilia Örnmark
två damer vid en julgran
Kimitoöborna var igen ivriga att delta i julklappskampanjen till mindre bemedlade barn. Det här är familjehandledarna Matilda Strömberg och Janina Sjöblom-Lundell från Kimitoöns familjeservice, som jobbat för kampanjen för kommunens del.

Julstämning sprider sig över Kimitoön, julklappar inhandlas och festmåltider planeras.

– Men för många är det tre veckor långa lovet ett dilemma. Utan vardagsrutiner finns det familjer som får det sämre under julen och det kan vara svårt att få pusslet att gå ihop, säger familjehandledare Janina Sjöblom-Lundell från Kimitoöns familjeservice.

– Alla har inte möjligheten att fira julen med sina nära och kära och duka upp till julbord. Alla kanske inte heller får julklappar, säger kollegan Matilda Strömberg, familjehandledare även hon.

Genom insamlingen ”Sprid julglädje” uppmärksammar Kimitoöns kommun i samarbete med Kimitoöns församling, Kimitoöns bibliotek och Röda Korset även i år mindre bemedlade barnfamiljer inför högtiden.

På torsdagen avslutades insamlingen där folk kan delta genom att köpa julklappar. I vanlig ordning har invånarna visat stor hjälpvilja: Alla korten försedda med kort info om anonyma julklappsmottagare som fanns vid välgörenhetsgranarna i biblioteken hade en strykande åtgång.

några julklappar under en granÅU-foto
Kimitoöborna ser gärna att även mindre bemedlade får klappar till jul.

I år kom ett tjugotal av korten från församlingen och ungefär sjuttio från kommunens familjeservice. Antalet kort är ungefär som tidigare år. Röda Korset står till tjänst med att packa och sortera paketen innan de når sina mottagare.

Enligt familjehandledarna hjälper invånarna gärna till året om och det händer att familjeservicen får ta emot pengadonationer. Pengarna används till exempel för program till barn och ungdomar enligt önskemål och behov.

Kriserna syns med fördröjning

Kriser i samhället syns hos familjeservicen med fördröjning. Därför ser man än så länge pågående inflation och höga levnadskostnader främst i en oro bland klientfamiljerna.

– Många undrar varifrån man kan söka ekonomiskt stöd och vilka möjligheter som finns, säger Strömberg.

Alla med ekonomiska bekymmer blir inte heller automatiskt kund hos familjeservicen, eftersom utkomstöd kan sökas direkt från Folkpensionsanstalten.

Den här pyrande oron känner man av också vid Kimitoöns församlings diakoni, enligt tf diakon Annika Qwarfordt-Sahlgren. Hon tror att hjälpbehovet antagligen kommer att öka framöver.

Andra former av stöd och hjälp där församlingen samarbetar med andra aktörer är matutdelningen. Där har man känt av de tuffare tiderna i och med att fler än vanligt kommer till utdelningsställena i Dalsbruk och Kimito. Det handlar om totalt uppemot ett sjuttiotal personer i veckan.

– Förutom behovet av matkassen är den sociala interaktionen viktig här. Vid utdelningarna har det bildats en gemenskap. Ibland dricker vi kaffe med dopp tillsammans, vilket har uppskattats mycket säger Qwarfordt-Sahlgren.

Händer som håller i en plastkasse med mat. Bakom syns kartonger fyllda med brödArkiv/Emilia Örnmark
Kimitoöns församling ordnar matutdelning på tisdagar i fritidsgården i Dalsbruk och på fredagar i Adventskyrkan i Kimito, i samarbete med sysselsättningscentret Fyren, Adventskyrkan och Röda korset.

”Unga mår otroligt dåligt”

På familjeservicen är det fortsättningsvis effekterna av coronapandemin man känner av.

– Unga mår fortfarande inte bra, säger Sjöblom-Lundell.

Hur märker ni av det på familjeservicen?

– Skolfrånvaro, psykisk ohälsa, unga som mår otroligt dåligt, säger Strömberg.

– I en familj där föräldrarna inte mår bra kan det här återspegla sig på barnen. Det blir en dominoeffekt, säger Sjöblom-Lundell.

Hon är orolig över de ungas psykiska välmående.

Barnfamiljerna lever under stor press

Familjeservicens klienter är vanligen här på grund av utmaningar inom familjen. Med låg tröskel kan man själv ta kontakt eller göra det i samråd med till exempel skolan eller daghemmet.

– Det är en rättighet för barn och unga att få stöd och service. Kan man be om hjälp är det en styrka – inte något man ska känna skam för, säger Strömberg.

Hon konstaterar att barnfamiljerna lever under stor press i dag – man ska vara kunnig och duktig inom det mesta och lever i ett ständigt jämförande på sociala medier.

– Sänk tröskeln! Ni är bra som ni är! är hennes budskap.

Kanaler för att få eller ge stöd och hjälp på Kimitoön finns listade här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter