Förflytta dig till innehållet

Kimitoön utreder om vårdare kan få mer betalt – hoppas mota personalbristen

Arkiv/Kim Lund
tre damer i vårdarkläder syns bakifrån i en korridor.
Inom Kimitoöns äldreomsorg är närvårdarna den största personalgruppen. Nu börjar kommunen fundera på om de kunde få mer betalt, så att man den vägen kunde lösa personalbristen.

För att komma till en eventuell lösning på vårdarkrisen på Kimitoön ska nu tjänstemännen inom kommunen utreda om vårdarna kunde få mer betalt i form av olika typer av tillfälliga arvoden.

Under sitt möte på torsdagen diskuterade omsorgsnämnden personalbristen inom vården ingående.

Nämndens ordförande Carita Backas (SFP) poängterar att det inte handlar om att höja grundlönen, men genom någon typ av tillfälliga arvoden kunde vårdaryrket på Kimitoön göras mer attraktivt. Den här frågan kommer att beredas av tjänstemännen till kommunstyrelsen.

Det här är ett alternativ nämnden kunde tänka sig att ta till, då Kimitoön nu testat fler olika kanaler för att rekrytera vårdpersonal, som till exempel rekryteringsfirmor och kontakter till skolor utöver traditionella platsannonser. Dessutom har man försökt ändra verksamhetssätt vid enheterna så att vårdarna ska kunna fokusera på den direkta vården.

Fler orsaker bakom personalbristen

Förutom pandemin och de sjukskrivningar den lett och leder till lyfter Backas fram regleringar i äldreomsorgslagen som en stor orsak till att man nu befinner sig i den här situationen.

Lagreformen om personaldimensionering år 2020 kom snabbt på. Från och med början av år 2022 höjdes dimensioneringen ytterligare till 0,6 vårdare per klient och går framöver mot 0,7 vårdare per klient.

Samtidigt kom ett krav på precisering av direkt och indirekt vårdarbete. Kimitoöns omsorgschef Karin Simola preciserar att indirekt vårdarbete eller stödarbete inte får räknas in i vårdardimensioneringen.

I vårdardimensioneringen får man inte heller räkna med resursen för en närvårdare då närvårdaren handleder till exempel en läroavtalsstuderande. Som indirekt vårdarbete räknas vidare också sysslor som att plocka undan disk och klädvård.

Platser på boendena måste lämnas tomma

På Kimitoön orsakar vårdarkrisen just nu att man inte kan fylla alla platser på äldreboendena. Det i sin tur gör att äldre i stället upptar plats på hvc-sjukhuset och patienter inom specialsjukvården därför inte kan skickas hem till Kimitoön i tillräckligt rask takt. För det här får Kimitoön betala straffavgift.

Nämnden beslutade enhälligt att låta äldreomsorgschefen kartlägga om det kan finnas dygnetruntvård för Kimitoöns klienter på annat håll i landskapet.

– Jo, visst är nämnden oroad. Men just nu är behovet inte akut. Det här är mer som en säkerhetsventil, säger Backas.

Bekantade sig med ny ledande skötare

Omsorgsnämnden fick vidare under sitt möte också träffa den kommunala hälsovården nya ledande skötare Iida Varemäki , som efterträder Carmela Färm-Kaaja.

Rättat 6.5. kl. 15.30 att det är tjänstemän inom kommunen, inte vården, som ska utreda eventuella extra arvoden. Preciserat att ”mer betalt” handlar om olika typer av tillfälliga arvoden. Rättat även att omsorgsnämnden diskuterade om de högre arvodena, inte beslutade.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter