Förflytta dig till innehållet

Kimitoön saknar en vision för omsorgen

Eftersom Ghita Edmark inte reagerade på något annat i min insändare än att jag tycker att konsulter är okej, tänkte jag nu här kort skriva ned vad jag anser.
Kommunen saknar en vision för omsorgen.
Kommunstyrelsen blandar sig i omsorgens operativa ledning i stället för att förbereda strategiska beslut.
Det är omsorgens tjänstemän, ledande läkare och omsorgsnämnden som ansvarar för läkarmottagningsverksamheten, inte kommunstyrelsen (enligt kommunens förvaltningsstadga från 2017).
För anskaffningar inom omsorgen, även under 1 000 euro, krävs att man begär in anbud. Då kommunstyrelsen beställer en konsultutredning för 16 000 euro om läkarmottagningens dagliga verksamhet anser styrelsen att en anbudsrunda inte är nödvändig.
Jag anser att Pihlajalinna inte är en opartisk utomstående konsult, eftersom företaget redan har köpt företagshälsovården Dalmed av kommunen. Dessutom kan Pihlajalinna vara själv intresserad av att bedriva läkarmottagningsverksamheten i kommunen
Då en konsult gör en utvärdering av den kommunala läkarmottagningsverksamheten borde hälsocentralens ledande läkare arbeta tillsammans med konsulten. Ledande läkaren är spindeln i nätet då det gäller vårdformer och vårdkedjor. Utan en aktiv insats av ledande läkaren är risken stor att konsulten kommer till fel slutsatser.
Kommunens ledning och vissa förtroendevalda verkar aktivt arbeta för en privatisering av den kommunala vården. Kimitoöns hälso- och sjukvårds grundstrukturer gjordes upp 1974–1975. Då fanns det cirka 10 000 invånare på ön. Mycket har ändrats sedan dess, så en förändring av strukturerna är nog nödvändig.
Jag, som en gång varit ekonomichef på Åbolands Östra Skärgårds Kommunalförbund för Folkhälsoarbetet (1978–1987), tror ännu starkt på den kommunala vårdens kvalitet och konkurrenskraft.
Jag och många andra Kimitoöbor är inte nöjda med det som är på gång. Kommer detta att påverka hur många röster SFP får i riksdagsvalet vet ju ingen i detta skede.
Så min fråga kvarstår: ”Vart är vi på väg på konsulternas ö?”
Jörgen Lindroos

Dela artikeln

0 kommentarer: “Kimitoön saknar en vision för omsorgen

 1. Alexander Kruglov skrev

  Hej! Skulle ni kunna vara vänliga och diskutera någon annanstans. Hela SFP är inte på samma linje och jag ber att ta i beaktande att det är val snart, och vi vill inte att Kimitoöns linje skulle svartmåla SFP som parti! Kimitoöns linje avviker från politiska programmet framför allt i vårdfrågor, frågor om offentliga och privata samt kvalitet, och i och med det så är all diskussion på offentliga medier svartmålande för partiet.

 2. Olof Bruksmann skrev

  Hej! Jag tror inte att SFP får gått rykte ifall allt detta här publiceras, och det är val snart! Skulle ni kunna vara vänliga att överföra diskussionen till tillsammans eller ö-talk, eftersom dessa diskussioner svartmålar SFP som parti!

 3. Jörgen Lindroos skrev

  Bästa Ghita! Jag tänker inte fortsätta diskussionerna här. Du vet vad det är fråga om, men om du vill vara en besserwisser så jag bjuder på det. Men dock en fråga; då jag skriver så representerar jag Jörgen Lindroos, men då du skriver representerar du SFP på Kimitoön då?

 4. Ghita Edmark skrev

  Jörgen Lindroos, din insändare innehåller fel. Kommunen följer de nationella tröskelvärdena i upphandlingslagen. Enligt § 25 är tröskelvärdena för upphandling av varor, tjänster och projekttävlingar 60 000 (inte 1000).
  Det är väl fullkomligt självklart att ledande läkare och sjukvårdspersonal arbetar tillsammans med konsulten. Förstår inte varifrån du fått att så inte skulle ske. Du skriver också att ”Kimitoöns hälso- och sjukvårds grundstrukturer gjordes upp 1974–1975. Då fanns det cirka 10 000 invånare på ön. Mycket har ändrats sedan dess, så en förändring av strukturerna är nog nödvändig.”
  Mitt i prick Jörgen, och vilka är dina förslag?

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter