Förflytta dig till innehållet

Kimitoön – ön med mångsidig service

Att bo på Kimitoön är på många sätt härligt. Vi ortsbor kanske inte alltid tänker så mycket på det i vår hektiska vardag men då man stannar upp och funderar, har vi egentligen en underbar plats att bo på. Vi har lite ”land stads” miljö mot Kimito hållet och så har vi en skärgårdsmiljö söderut mot Dragsfjärd och Västanfjärd. På Hitis/Rosala finner man vattnet på alla sidor av den egna ön.

Vi har egentligen en mångsidig holme och framförallt tillgång till mångsidiga tjänster och service. Allt från åldringsvård, bäddavdelning, sjukvård, specialsjukvård i form av en egen stationerad ambulans på ön.

Det bästa med vården enligt mig, är att det finns valmöjligheter, vilket de flesta i dag uppskattar. Vi har företagare som satsar på lokala varor och tjänster, man får nästintill allt vad man behöver här. Vi har även ett gott rykte om en mångprofessionell och individuell service här på ön, där vi alla kan klappa oss själva på axeln, eftersom vi alla på ett eller annat sätt bidrar till det.

Redan det att hälsa på varandra ute i byarna, i butiken eller då man möts på vägen bidrar till en gemenskap vi ska vara tacksamma för att vi har. Coronaåret har åtminstone gett bevis på att vi långt klarar oss, på vår holme med de tjänster som erbjuds här.

Vi har brandstationer placerade runtom på ön som bidrar med en trygghet som kanske inte många tänker på i sin vardag. Många frivilliga som ställer upp och hjälper, räddar och tryggar alla bosatta på ön. Vi har ett brett utbud av matbutiker, som står till vår tjänst från tidig morgon till sena kvällen. Ett gott råd jag brukar ge, är att en bra hälsa startar i matbutiken. Vilka produkter du väljer att lägga i din varukorg, har effekter på din hälsa.

Vi har en välfungerande hälsocentral, där man snabbt får en trygg och bra vård då man insjuknar. Vi har haft med cirka 25km avstånd två hälsocentraler, vilket kan mig som sjukvårdsutbildad och insatt i vården, att höja på ögonbrynen. Alla vet att hur bra servicen än är så styrs det mesta av pengar. Då jag tänker på den service som erbjuds i dag, kan jag bara konstatera wow. Att satsa på En bra hälsocentral som är närmare specialsjukvården Åbo, är enligt mig, det mest naturliga.

Det finns många åsikter om att mer och mer service flyttas längre bort från vissa områden. Men chanserna till en trygg och bra vård ser idag ut på ett helt annat sätt. Dessutom är alla delar på hela Kimitoön tryggad med olika former av tjänster. I dag finns det tillgång till helt andra verktyg än vad man hade på 1990-talet.

Datorn, som har hjälpt vården framåt på många sätt, gör också att man till och med kan sitta hemma och få råd av både läkare och sjukvårdspersonal via internet. Alltså ingenting är svart och vitt. Det finns och kommer alltid att finnas för och nackdelar. Men om vi sätter oss ner och funderar på de positiva aspekterna, finns det mycket att vara tacksam över.

Exempelvis är akutvården tryggad för skärgårdsborna som är bundna till färjan, eftersom helikopter finns, där både läkare och sjukvårdare snabbt är på plats.
För att upprätthålla den service vi har, krävs det ändå ständigt arbete. Jag som ny inom politiken är nu redo för att börja jobba för det. Jobba för oss alla!

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *