Förflytta dig till innehållet

Kimitoön, konsulternas ö!

I Åbo Underrättelser den 25.2.2019 kan man läsa i artikeln ” Pihlajalinna ser över Kimitoöns läkarmottagning” att Kimitoöns kommun anlitar igen en konsult.
Jag anser att det är helt ok att anlita konsulter, men då borde man anlita dem till att utreda rätta frågor.
Nu verkar det som om kommunen anlitar konsulter, så som i fallen med Pihlajalinna, för att utreda operativa insatser inom vården. Däremot har kommunen ingen klar Vision om hur hela Omsorgen skall utvecklas.
Eftersom man inte klarar av göra strategiska planer, borde man nu anlita en konsult, som tillsammans med de förtroendevalda och befolkningen utformar en strategi för Kimitoöns Omsorg. Balans 2020 kan ju inte vara kommunen strategi!
I kommunens förvaltningsstadga står skrivet att det hör till omsorgsnämndens uppgift att leda och utveckla sitt verksamhetsområde. Dessutom svarar nämnden för att tjänsterna organiseras på ett ändamålsenligt sätt.
Nämnden skall också följa med och utvärdera tjänsternas verkan och nämnden skall ge invånarna och servicetagarna möjlighet att delta i planeringen och utvecklingen av tjänsterna. (§23)
Enligt stadgan hör det till Omsorgsnämndens uppgifter och beslutanderätt är att besluta om principerna för servicen inom social- och hälsovården och att besluta om samarbetsformerna inom social- och hälsovården.
Ledande läkaren fungerar som ansvarig läkare i enlighet med hälso- och sjukvårdslagen. I lagen nämns att vid varje verksamhetsenhet inom hälso- och sjukvården ska det finnas en ansvarig läkare. Den ansvariga läkaren ska leda och övervaka hälsovården och sjukvården vid verksamhetsenheten.
Nu ställer jag mej följande fråga; är det kommunstyrelsen eller är det omsorgsnämnden och hälsocentralens ledande läkare som ansvarar för kommunens läkarmottagningsverksamhet?
Av artikeln framgår också att utredningen ska ta 2–3 månader. Därefter kan kommunen utveckla verksamheten själv eller begära anbud om genomförandet av Pihlajalinna.
Vad? Kommer Pihlajalinna, som kommer att överta Dalmeds verksamhet. även att bedriva kommunens läkarmottagningsverksamheten i framtiden?
Besluten är inte ännu gjorda, men fastän finalen i det populära tv-frågesportprogrammet ”På spåret” har avklarats ställer jag mej dock frågan: Vart är vi på väg?
Jörgen Lindroos
Kimitoön

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter