Förflytta dig till innehållet

Kimitoön kommun behöver nya bostadsområden och nya bostäder

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Trenden har svängt, den långutdragna covid-19 pandemin har fått inflyttningen att öka i vår kommun. Det är över 10 år sedan de lyckade bostadsområdena Norbacka i Kimito och Norra Lemmobro och Lysholmen i Dalsbruk öppnades för byggande. På området har de bästa tomterna blivit sålda och byggda för länge sedan.

Tomtreserven på fina bostadstomter i kommunen är för närvarande ganska liten. Motionen jag lämnat in till fullmäktige för ett och ett halvt år sedan har fastnat i den kommunala byråkratin… Ingenting har hänt. Kimitoön behöver ett aktivare grepp om boende frågorna!

Nu behöver kommunen börja planera och förverkliga nya havsnära egnahemshusområden i Västanfjärd, Dalsbruk och Kimito med minst ett 10 tal nya tomter per område, samt skapa förutsättningar för kompletterande byggande i Kimito och i andra detaljplanerade byar.

I både Dalsbruk och Kimito behöver vi flera radhustomter och radhuslokaler att både köpa och hyra. Intressanta alternativ behövs för dem som vill flytta till vår kommun. Det är till exempel inte lätta att locka tillbaka våra ungdomar till Kimitoön, som varit och studerat på annan ort, om enda alternativet är 40–50 år gamla slitna hyreshöghus lokaler.

Det behöver finnas intressanta alternativ att erbjuda för en och var. Ett överutbud av gamla lokaler får inte vara ett hinder för att det byggs nya lokaler.

Planering, förverkligandet och försäljning av nya bostadsområden ger framtidstro. Det skapar möjlig för människor att förverkliga sina drömmar och lockar till inflyttning.

Samtidigt är det ett bra sätt att stärka våra centralorter, trygga elevunderlaget i skolor med mera. En aktiv kommunal bostadspolitik är ett viktigt redskap för att göra inflyttningen lätt och för att hålla vår kommun intressant att bo i.

Vi måste våga satsa på framtiden, vi behöver nya boendemiljöer och bostäder!

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter