Förflytta dig till innehållet

Kimitoön byter strategi i vårdfrågan

ÅU-foto

ÅU-foto

Kimitoöns kommundirektör Anneli Pahta föreslår att kommunstyrelsen upphäver omsorgsavdelningens behovsutredning och fastighetsplan.

I våras beslöt kommunfullmäktige att utredningen och fastighetsplanen uppdateras utan dröjsmål så att den är klar att behandlas av kommunstyrelsen senast den 31 augusti och av fullmäktige i början av september.

Uppdateringen ska beakta förändringar i verksamhetsmiljön, den planerade vårdreformen och den planerade bolagiseringen av tvåspråkiga hälsovårdstjänster i Egentliga Finland.

En fråga som väckt mycket diskussion gällande fastighetsplanen är behovet av en renovering av Almahemmet.

Nu föreslår Pahta att man tar time out.

På måndag tar kommunstyrelsen ställning till hennes förslag om att upphäva behovsutredningen och fastighetsplanen.

Pahta konstaterar i sin beredning att vårdreformen kommer att ha en betydande inverkan på Kimitoöns fastighetsförvaltning när det gäller ägandet och användningen av vårdfastigheter.

Det är beslutsfattarna som drar upp riktlinjerna för ägande av fastigheter, serviceproduktion och markanvändning.

En faktor som påverkar fastighetsförvaltningen är behovet av kommunens egen serviceproduktion.

Om avsikten är att också i fortsättningen producera effektiverat serviceboende för äldre i omfattande utsträckning måste vårdfastigheterna svara mot verksamhetens behov och lokalerna uppfylla myndighetskrav och –rekommendationer, anser Pahta.

Om kommunen däremot beslutar att i fortsättningen producera boendeservice bara delvis i egen regi, påverkas fastighetsförvaltningen och -investeringarna.

För att kunna uppdatera omsorgens fastighetsplan på lämpligt sätt är det viktigt att man känner till beslutsfattarnas riktlinjer i ovannämnda avseenden, säger Pahta.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter