Förflytta dig till innehållet

Kimitoön behöver få en plats på vinterbadskartan!

Åbo Underrättelsers logo

I Labbnäs ordnas vinterbad tisdagkvällar med bastu, kaffe och tilltugg, helt fantastiskt med riktig deluxe känsla. Det är ett uppskattat evenemang.

Inspirationen och gemenskapen frodas och en form av hälsokänsla infinner sig snabbt där på plats. Många vinterbadare har börjat just där.

För en del räcker inte riktigt en gång i veckan utan det finns många som gärna tar ett dopp eller kallbad även de övriga dagarna i veckan. Den här möjligheten finns i de flesta städer och kommuner i dag.

Finns till och med de som väljer boningsort i dag utifrån möjligheten att få bada/simma på vintern.

Kimitoöns kommun har inte för tillfället någon badplats som kan erbjuda den möjligheten. Där skulle tjänstemän och förtroendevalda ha en chans att påvisa att de inom kommunen prioriterar all form av fysisk aktivitet, rörelse och idrott vilket främjar hälsan.

I slutändan är ju det ett vinnande koncept. Många sjukvårdseuron kunde sparas genom att aktivt och medvetet stärka sin egen kropp.

Att regelbundet bada kallbad ökar blodcirkulationen, höjer immunförsvaret, utsöndrar må bra hormoner, minskar inflammationer i kroppen, minskar värk, sänker blodtrycket, stabiliserar blodsockret, stimulerar vagusnerven, minskar stress. Det är några av fördelarna vi får av vinterbadet.

Det är klart lättare att svälja en tablett eller bara klaga över olika besvär. Vi kan ta ansvar för mycket som händer med vår kropp och få den att jobba för oss istället för emot oss.

Vinterbad / kallbad passar inte alla, men dem de passar för, får alla dessa fördelar utan biverkningar. Med enkla medel kunde man göra kommunens nyaste badstrand, Gammelby till en ypperlig vinterbadsplats.

Brygga finns där redan, den behöver ändå reparation innan sommarsäsongen. En pump som håller vattnet i rörelse, lite lampor, parkeringen plogad och sandad, en skylt som berättar att badet är obemannat och allt bad sker på egen risk är vad som behövs.

Med dessa medel kunde Kimitoön få en plats på vinterbadskartan!

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter