Förflytta dig till innehållet

Kimitoön återbetalar en del bryggavgifter

Dalsbruk. Kommunen har sammanlagt 540 båtplatser vid sina bryggor.

Kimitoöns tekniska nämnd beslöt i tisdags, vid sitt första möte den här valperioden, att man återbetalar mellanskillnaden mellan den båtplatshyra som utsocknes har betalat jämfört med kommuninvånares något lägre taxa. Enligt ett HFD-beslut 2016 är det olagligt att ta mera betalt av dem som inte är skrivna i kommunen.
– Det här betyder ungefär 10.000 euro mindre i inkomst för kommunen från årets bryggavgifter, säger Kimitoöns tekniske chef Greger Lindholm.

Nämnden beslöt också att man för 2018 utarbetar en nya taxa för båtplatser och vinterförvaring, samtidigt som man undersöker vilka småbåtshamnar som kunde hyras ut åt företagare.
Kommunen har nu 540 platser vid bryggor som är i behov av reparation. Nuvarande avgifter täcker inte kostnaderna. Eftersom kommunen har så många platser påverkar den kommunala taxan också den privata sidans uthyrning av båtplatser.
Nämnden anser – så som bryggutredningen redan 2015 – att kommunen ska äga småbåtshamnar på ett mera koncentrerat område där det kan stöda till exempel tomtförsäljning och annan utveckling. Och att nuvarande taxa inte är realistisk vare sig för bryggunderhållet eller marknaden.

Fastighets Ab Juniper vill i Dragsfjärds kyrkby lite höja byggrätten och ändra infarter så en detaljplaneändring behöver göras. Det är frågan om före detta trävarufabriken Olof Lindholm/Bistro.
Förslaget till detaljplan Kimito centrum II godkändes och går till kommunstyrelsen.

Rune Fihlman fick ja på sin ansökan om att ändra användningsändamål från post- och banklokal till två bostäder. Huset där han nu ska göra en ombyggnad finns mitt i Hitis kyrkby.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter