Förflytta dig till innehållet

Kimitoöbor lämnade efter sig jättearv – liten förening i Kila fick en halv miljon euro

Kemiön Kiilat
Strot hus med björkar i bakgrunden.
Kemiön Kiilats föreningshus i byn Kila på Kimitoön. Byn finns i den nordöstra del.

När Kimitoöbon Ebba Lindqvist gick bort i mars 2022 var det ingen som visste vad hennes testamente innehöll. Det hade gjorts upp redan 2005, eller ett år efter att Ebbas man Keijo avlidit, och Ebba Lindqvist berättade aldrig för någon vad som skulle hända med egendomen efter hennes bortgång.

Paret hade sysslat med äppelodling, hade inga barn och inga andra arvingar, men en egendom värd över 2 miljoner euro.

— Att Röda korset och Solkulla stiftelsen stod det här paret nära om hjärtat var känt men att Kemiön Kiilat också skulle få en del av arvet kom som en överraskning, säger Mikko Hagsberg, ordförande för Kemiön Kiilat.

LÄS OCKSÅ

Efter sig lämnade Lindqvists alltså en egendom värd över 2 miljoner euro och enligt Hagsberg gick hela egendomen till Solkulla stiftelsen, Finlands röda Kors lokalavdelning i Kimito samt Kemiön Kiilat.

Liten förening med många seniorer

Kemiön Kiilat är en liten förening med cirka 120 medlemmar, ett föreningshus och en idrottsplan. Föreningen är känd bland annat för att syssla med orientering. Det är länge sedan det fötts barn i byn Kila och merparten av föreningsmedlemmarna är seniorer.

— Och någon sommargäst, säger Hagsberg som också fungerar som gårdskarl för föreningen.

Medlemsavgiften är 15 euro för en vuxen och 30 euro för en familj. Men någon nitisk linje beträffande medlemsavgiften har man inte.

— Tja, om jag upptäcker någon obekant som använder idrottsplanen brukar jag säga att det vore trevligt om man också betalade medlemsavgiften, säger Hagsberg.

Vid det här laget har han fått frågan om vad föreningen tänker göra med pengarna flera gånger, men något svar finns inte ännu. När föreningen kallar till höstmöte kan det dock bli diskussion, säger Hagsberg. Någon egen åsikt om saken har han inte.

Om ett par år fyller föreningen 90 år, kanske man satsar stort på jubileet? Eller kanske föreningshusets uppvärmning ses över? Eller idrottsplanen?

Har ni funderat på att slå ihop er med någon annan idrottsförening på Kimitoön och på det viset låta också andra dra nytta av pengarna?

— Nej, något sådant har nog ingen ännu föreslagit, säger Hagsberg.

Dela artikeln

En kommentar: “Kimitoöbor lämnade efter sig jättearv – liten förening i Kila fick en halv miljon euro

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter