Förflytta dig till innehållet

Kimitoö-föreningar går på djupet

Dragsfjärden, med några vasstrån i förgrunden, fotade av Jaakko Korhonen.


En ny kamera för undervattensbilder har köpts av Falkö-föreningen i Dalsbruk. Ett första försök att använda den nya kameran gjordes i går, med hjälp av dykaren Jaakko Korhonen.
Starten gick vid Olli Sylvännes brygga, granne till Furulund vid stranden av Dragsfjärden. Där hoppade Korhonen ner i det 26-gradiga vattnet, med den lilla Gopro-kameran på en lång stång.
Han både snorklade på ytan och dök ner i djupfickorna som är ungefär åtta meter. Föreningen Daphnia, som strävar efter att få den här stora insjön renare, vill väldigt gärna få all tänkbar information.

Renare än på länge

– Sammanfattningsvis såg Korhonen väldigt varierande bottnar med både berg, sand och dy, men dessbättre inget skrot, säger Kepa Tromp, Daphnias grundare.
Hon gläder sig åt att sjön nu är i bättre skick än under de elva år som Daphnia har funnits. Mest beror det goda läget säkert på att regnen har uteblivit, därmed har näringsämnen inte sköljts ut i sjön. Men Daphnias arbete med skräpfiske med mera har säkert inverkat.
Daphnia samarbetar med Falkö-föreningen. Den grundades 2011 i Dalsbruk i protest mot att allt avloppsvatten från Kimitoöns kommunaltekniska nät pumpas till Dalsbruk, där reningsverkets utloppsrör utmynnar i Falköfjärden.

Vattenprover säger inte allt

Falkö-föreningens ordförande Johanna Salokannel poängterar att man vill vi ha bättre reda på hur havsområdena utanför Dalsbruk egentligen mår.
– De vattenprover som tas berättar bara om just det ögonblicket. Får vi veta till exempel på vilket djup som blåstången växer så säger det en del mera om hur havet mår.

Hydrobiolog kopplas in

I augusti-september då vattenvegetationen är bäst utvecklad kommer Falkö- och Bruksfjärdarna att undersökas under ytan av hydrobiolog, Catherine Munsterhjelm, på Falkö-föreningens bekostnad.
Vattenväxter, deras utbredning, problemområden, värdefulla områden, orsak till lokal övergödning etcetera kartläggs.
– Vi hoppas att utloppsröret småningom kunde flyttas till en annan plats. Vi är övertygade om att det finns bättre alternativ än den rätt trånga Falköfjärden, säger Salokannel.

Ökad medborgaraktivitet

Man nu ska inom föreningen pröva sig fram med den nya kameran och se om man till exempel kan bogsera den efter en kanot.
– Sedan får våra medlemmar gärna låna kameran för att ta reda på hur deras vattenområden och havsbottnar ser ut. Vi ser det här som en åtgärd för att öka medborgarnas aktivitet, säger hon.

Jaakko Korhonen beredd att hoppa i för att med den nya kameran filma och fota Dragsfjärdens växtlighet och botten.


Kepa Tromp och Johanna Salokannel, med Johannas son Oliver i bakgrunden.


Olli Sylvänne har regelbundet mätt siktdjupet i Dragsfjärden. Nu är det drygt fyra meter. Sjön var tidigare en havsvik men kring år 1800 blev det en insjö, säger han.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter