Förflytta dig till innehållet

Kimitoföretagare: Ortens specialbutiker är viktiga

Stig och Stina Eggert i Kimitonejdens Lås hoppas kunna stänga sin butik och få fastigheten såld under hösten. Foto: Adrienne Westerback.


Stig och Stina Eggert i Kimitonejdens Lås har fullt upp med slutförsäljning för tillfället.
I vintras började paret göra sig redo för att sälja butiksfastigheten i Kimito centrum, efter 30 år som egenföretagare.
Men nu har de siktet inställt på hösten istället.
– Det har nog dragit ut på tiden, och den främsta orsaken är att vi fortfarande behöver få vårt sortiment slutsålt, konstaterar Stig Eggert.
Men sommarsäsongen har varit bra och nu hoppas de kunna avsluta butiksverksamheten under hösten och få fastigheten såld i samma veva.

Hoppas få en efterträdare till Boutique Isabell

Margareta Lindroos i Boutique Isabell befinner sig i ungefär samma båt som paret Eggert.
Pensionen har väntat bakom hörnet ett bra tag, men först hoppas hon få någon som kunde överta klädbutiken eller hyra lokalen efter henne.
– Här har varit några allvarliga intressenter, men det har ändå inte hänt något ännu, suckar hon. Därför är det också omöjligt för mig att säga när jag kommer att stänga eftersom läget hela tiden är osäkert.
Det var för tio år sedan som hon sadlade om och öppnade sin egen butik efter att ha jobbat 30 år på bank.
– Jag ångrar det inte en dag. Egenföretagande är visserligen ingen säkerhetsfaktor, men du har en helt annan frihet att bestämma över vad du gör, säger hon.

Margareta Lindroos planerar stänga sin klädbutik Boutique Isabell under hösten och gå i pension, men hon hoppas ännu få någon efterträdare tills dess. Foto: Adrienne Westerback.

Stänger under hösten

I Boutique Isabell rör det sig främst om en äldre kundgrupp som inte längre orkar ta sig utanför Kimitoön för att köpa kläder, förklarar Margareta Lindroos.
– Men jag har också mycket stadsbor här, som uppskattar att få handla i lugn och ro, tillägger hon.
Under hösten stänger Lindroos butiken, oberoende om hon lyckats få en aspirant på kroken eller inte.
– Det är synd om ingen övertar lokalen eftersom centrum också blir mer tomt då, men det är inget som jag riktigt kan påverka.
Enligt Lindroos är butikslokalen så pass rymlig att man också kan vara två företagare om den, med olika verksamhet men delat utrymme, om man så vill.

Boutique Isabell. Foto: Adrienne Westerback.

”Våga prova på företagande”

Hos Kimitonejdens Lås har man också haft flera spekulanter redan och Stig Eggert är inte rädd för att fastigheten skulle bli osåld.
– Jag tror inte det kommer vara några svårigheter med det, säger han. Den är på ett bra läge och här är bra utrymmen, så vårt mål är nog att få den såld ännu i år.
Stig och Stina Eggert funderar om folks tveksamhet till egen butiksverksamhet har med arbetstiderna att göra.
– Man är ju bunden på ett helt annat sätt och det kan dröja ett tag innan man får till en kundkrets. Men jag tycker att man inte genast ska kasta yxan i sjön utan ändå våga prova på, säger Stig Eggert.
Parets son Sebastian Eggert kommer att fortsätta med låsverksamheten, men inte i fastighetens lokaler.

Kimitonejdens Lås. Foto: Adrienne Westerback.

Samtal med människor är en stor del av verksamheten

Stina Eggert påpekar att när deras kundkrets väl hade byggts upp fick de sociala kontakter som nu har varat i över 20 år.
– Jag tror också att just det är något som skiljer större butiker från mindre, nämligen att här börjar man samtala med kunderna på ett annat sätt och det är just den biten som är betydelsefull, säger hon.
Stina och Stig Eggert är överens om att både turister och deltidsboende är viktiga för ortens fortlevnad, men de påminner om att det också är bra att fastbosatta handlar på ön.
– Det är synd om specialbutikerna här stänger helt och hållet för de tillför mycket till orten.

”Synd om butiksverksamheterna inte fortsätter”

I butiken Vahlbergs, också i Kimito centrum, fortsätter verksamheten däremot som förut.
– Visst börjar jag vara lite till åren men ännu finns det inga planer på att sluta, säger företagaren Ole Vahlberg leende. Det är roligt att hålla på, så vi tar det en dag i taget.
Vahlbergs är för tillfället Kimitoöns enda affär med fullständig skoavdelning.
Man är nöjd med sommarens kommers, men Ole Vahlberg tycker det är synd om andra butikverksamheter i centrum inte fortsätter.
– Jag har inget emot större affärskedjor men mindre butiker kan erbjuda ett annat urval, säger han. Jag hoppas att det kommer andra som fortsätter i butikslokalerna för det är nog trist om de slutar.

Yrsa Dahlström (i bakgrunden) och Ole Valhberg i butiken Vahlbergs har inga planer på att sluta sin verksamhet ännu. Foto: Adrienne Westerback.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter