Förflytta dig till innehållet

Kimito hälsohus får konst i tak och dörr

Söderlångvik i taket – konstnär Pive Toivonen har tänkt att tandvårdens patienter mest har blickarna riktade uppåt.


Upp mot himlen ska blicken kunna höja sig, då man går till tandläkaren i Kimito.
Sedan i onsdags finns konstnären Pive Toivonens konstverk fästa i taket ovanför patientstolarna.
I de fyra verken skildras Söderlångviks årstider – äppelblom och äppelträd finns förstås med –  men i mitten av bilderna finns bara himmel.
– Jag har tecknat bilderna ur ett fisköga-perspektiv, säger hon.
Liggande på marken i Söderlångviks gårds böljande landskap har hon gjort akvareller som sedan har fotograferats med exakt färgåtergivning av Yehia Eweis, som för övrigt nyss fick Foto-Finlandia-pris.
– Jag är väldigt glad för att det lyckades precis. Det här skedet är alltid vanskligt, det är svårt att veta att allt blir exakt som det ska då ett konstverk förstoras och sätts upp på väggen. Eller i taket, som här, säger Toivonen.
 
Hon blev vald att leverera så kallad procentkonst till Kimitos förnyade hälsostation (en procent av byggkostnaderna satsas på konst). På sex ställen i huset kommer man att se hennes motiv, alla hämtade från Kimitoön.
– Många har sagt att oj, så där borde alla kommuner göra, men det här är rätt sällsynt, säger Toivonen.
Hon var med och levererade procentkonst också till Silva-dagisbygget i Kimito för ett par år sedan. Nu fick hon beställningen ensam. Hur många arbetstimmar som har gått åt vet hon inte men drygt ett år har hon jobbat med motiven.
– Till exempel satt jag i juni 2016 på en brygga i Kökar och tecknade blåstång. Nu pryder den skjutdörrarna i glas vid huvudentrén. Motivet har sandblästrats – nertill blåstång, upptill Bengtskärs fyr – och ”nanobehandlats” så det är lättare att tvätta av.
Att rita motiv som sedan ska sandblästras i glas är knepigt. Varje slinga måste vara tillräckligt  bred för att kunna blästras, och ”originalmönstret” är så att säga tvärtom jämfört med den slutliga bilden.
 
I december ska Pive Toivonens alla konstverk för den renoverade och tillbyggda hälsostationen vara på plats.
– Det här gången blev det inte bara hav, utan också kulturmiljöer. Men jag har minsann inte tappat intresset för de stora haven, säger hon.
Toivonen bodde tidigare på Högsåra och kom att under den tiden satsa ungefär ett år på långseglats i en liten vanlig segelbåt.
– Jag seglade med Andromeda till Atlanten och Azorerna och gjorde mycket konst under resan. Och en bok om det efter resan. Även mina Silva-konstverk baserar  sig på Atlanten. Det är möjligt att jag gör en längre seglats någon dag igen eller bor på en liten ö igen. Drömmar brukar förverkligas. Men nu är det dags att jobba.

Till glasdörrarna har Pive Toivonen gjort motiv med Bengtskär och blåstång.


Pive Toivonens version av äppelodlingarna på Söderlångviks gård.


Inte så lätt med konstverk i taket även om det är gjort i plast och väger bara 2 kg. Ari Virtanen från Salo har gjort innertak i hälsostationen och fick nu sätta konstverken som pricken på i:et.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter